nieuws

Schip schampt vier bruggen over Schelde-Rijnkanaal

bouwbreed

Twee kunstwerken in het Schelde-Rijnkanaal zijn als gevolg van een aanvaring dermate beschadigd dat de rechter rij- en vluchtstroken voorlopig voor alle verkeer zijn gesloten.

De twee kunstwerken maken onderdeel uit van vier bruggen die door een aanvaring beschadigd zijn geraakt. Als gevolg van een inschattingsfout raakte een schipper maandag de bruggen over het Schelde-Rijnkanaal. Rijkswaterstaat kon gisteren nog geen schadebedrag noemen. De schipper was met containertransport op weg naar Antwerpen, waar hij moeiteloos door de sluizen van het kanaal kwam. Daarna verkeek hij zich op de lagere doorvaarthoogte van de eerste brug (van de oude rijksweg). Hoewel deze brug nauwelijks werd beschadigd, liep de stuurhut van het schip wel averij op en raakte de schipper door de klap gewond aan zijn hand. Het schip schoot door en schampte vervolgens de spoorbrug en de twee bruggen onder de A58. Van de twee laatste zijn bouten uit de constructie gevallen of verbogen, ook de fundering liep schade op. Rijkswaterstaat is gisteren begonnen met reparatiewerkzaamheden. Vandaag moet een inspectieronde de niet zichtbare schade aan het licht brengen, waarna pas inzicht in het schadebedrag ontstaat. Over het Schelde- Rijnkanaal liggen uitsluitend vaste bruggen. Het is, zo laat Rijkswaterstaat weten, de eerste keer dat de kunstwerken een dergelijk flinke schade oplopen.

Reageer op dit artikel