nieuws

Reuzenrad volgende maand op volle toeren

bouwbreed

Het Londense reuzenrad draait onder luid applaus van de Britse kranten, maar voorlopig nog wel met een beperkte capaciteit. Slechts tien van de 32 passagierscapsules zijn momenteel in gebruik. Elke capsule kan tot maximaal 25 mensen aan boord nemen.

Pas vanaf 1 maart verwacht exploitant British Airways (BA) de volledige service te kunnen bieden en te voldoen aan de maximale vervoerscapaciteit van 15.000 passagiers per dag. De laatste problemen met de Duitse koppelstukken, die de stabiliteit van elk van de negen ton wegende Franse capsules moet garanderen in geval van stroomuitval, zijn nu opgelost. De benodigde veiligheidscertificaten zijn afgegeven.

Klein verlies

“Beter vertraging dan een gevoel van onveiligheid”, aldus een BA- woordvoerder. Het relatief kleine exploitatieverlies voor British Airways zal ruimschoots worden goedgemaakt, want nu al lobbyen Londense gemeenteraadsleden om de leaseperiode van vijf jaar voor de attractie te verlengen met onbepaalde tijd. Technisch gezien zou het London Eye nog vele decennia meekunnen, aldus de architecten. Maar de komende weken zal er nog veel werk moeten worden verzet. Nu nog gaan veiligheidsmensen mee op de trip van een half uur, maar straks moet het publiek vertrouwen op surveillancecamera’s en intercom. In geval van een incident kan het rad worden stilgezet om de betreffende cabine zo snel mogelijk aan de grond te krijgen. Daar is een medisch team paraat. Grote zorg is besteed aan het instappen. De geopende capsule schuift zeer langzaam voorbij. Assistenten moeten oudere bezoekers een handje helpen om de stap te zetten in het traag bewegende object.

Kaartjes

Vlak naast het rad moet uit een modderig veld nog het bezoekerscentrum verrijzen. Daar kunnen mensen boeken, net als bij een balie van een luchtvaartmaatschappij. In drukke periodes krijgt men een vaste instaptijd en zullen bezoekers zich ook moeten houden aan een inchecktijd, enige minuten voor het vertrek. Volgens een BA- woordvoerster zal het reuzenrad na een paar maanden bezoekers zonder boekingen kunnen bedienen. Een kaartje voor een volwassene kost omgerekend 25 gulden. Met name voor de ‘avondvluchten’, die volgend maand beginnen, is de belangstelling al zeer groot.

Reageer op dit artikel