nieuws

Remkes wil huuradvies toch openbaar maken

bouwbreed Premium

Staatssecretaris Remkes (Volkshuisvesting) wil het advies van de landsadvocaat over de huurverhogingen in 2000 toch openbaar maken. Welingelichte kringen rond de staatssecretaris zeggen dat hij het kabinet vrijdag zal voorstellen het stuk alsnog te publiceren.

Het kabinet besloot vorige week dat het advies niet naar buiten mag komen in verband met financiële claims van woningbouwverenigingen en andere verhuurders. Remkes verdedigde dit besluit hardnekkig, hoewel de Tweede Kamer meerdere malen aandrong om de vertrouwelijkheid van het advies op te heffen. Alleen dan is volgens de Kamer een goed debat over de huurverhogingen mogelijk. Remkes zou de Tweede Kamer donderdagochtend vertrouwelijk inlichten over het advies. Dat overleg werd afgelast. Omdat er geen millimeter beweging zat in de standpunten, wilde Remkes eerst met het kabinet praten. Dat gebeurt vrijdag. Remkes wil verhuurders toestaan de huur per woning in 2000 maximaal met 4,25 procent te verhogen. De Kamer wil dat voor 60 procent van de woningen het inflatiepercentage geldt. Dat is ongeveer 2 procent. Remkes wil daar niet aan, omdat hij dat in strijd vindt met oude beloftes aan de verhuurders. Zij zouden tot 2010 de huur jaarlijks met gemiddeld 3,8 procent mogen verhogen. Hij vreest dat zij met schadeclaims zullen komen en heeft daarover advies ingewonnen van de landsadvocaat. De claims zouden honderden miljoenen guldens bedragen. De Tweede Kamer bestrijdt dat beloftes zijn gedaan en vindt de vrees voor schadeclaims dan ook onterecht.

Op pagina 2: Achterhoedegevecht over stijging huren.

Reageer op dit artikel