nieuws

Rechter blokkeert bouw woningen

bouwbreed

bergambacht – De bouw van 36 huizen in het Zuid-Hollandse Bergambacht is ernstig op de tocht komen staan. De Haagse bestuursrechter heeft de gemeente op de vingers getikt over de procedure en de bouw verboden. Projectontwikkelaar Van Erk heeft de koop- aannemingsovereenkomsten voor de peperdure huizen ontbonden.

Bergambacht dacht het nog zo goed voor elkaar te hebben. Aan de zuidkant van het dorp had de gemeente een plan ontwikkeld voor de bouw van tweehonderd woningen. Met een verklaring van geen bezwaar van de provincie Zuid-Holland had Bergambacht voor de eerste fase van 36 huizen een bouwvergunning afgegeven.

Van Erk had de woningen, in prijs varierend van 400.000 tot ver boven een miljoen gulden, vlot verkocht. Bergambacht bleek echter buiten de waard te hebben gerekend: omwonenden die nu uitkijken over vlak grasland zagen het plan niet zitten en vochten de bouwvergunning aan bij de Haagse bestuursrechter.

En met succes. De rechtbank oordeelde dat de gevolgde artikel-19 procedure voor een dergelijk bouwplan ontoereikend was.

“Er moet een bestemmingsplanwijziging aan ten grondslag liggen, oordeelde de rechter”, benadrukt gemeentesecretaris P. van Willigen. De bouwvergunning moest dus worden ingetrokken.

De gemeente is nu bezig met het maken van een bestemmingsplan. Van Willigen zegt er echter van uit te gaan dat de omwonenden hiertegen wederom bezwaar zullen maken. “In het ergste geval kan dit de bouw nog zo’n anderhalf jaar ophouden.”

Dramatisch

De gevolgen voor de kopers zijn in zijn visie dramatisch. Vooral omdat er mensen zijn die hun oude huis al hebben verkocht. In een adem voegt de gemeentesecretaris er aan toe nog geen gedupeerde kopers op de stoep van het stadhuis te hebben aangetroffen. “Er heeft zich nog helemaal niemand gemeld. Uiteindelijk lopen de contacten met de kopers ook via de projectontwikkelaar.”

Projectontwikkelaar/bouwer Van Erk uit Bergambacht doet er het zwijgen toe. “We treden hierover verder niet meer in de publiciteit”, laat een medewerkster weten. In een regionale krant meldde het bedrijf de koopcontracten te zullen ontbinden en in overleg met de gemeente de zaak vlot te trekken.

Reageer op dit artikel