nieuws

Publicatie toont installateur verwerkingsmethoden koper

bouwbreed Premium

De prestaties van kunststofleidingen steken mager af tegen die van koper. Dat is in elk geval de mening van de Copper Development Association Benelux (CDAB). Koper heeft evenwel de naam dat het moeilijker te verwerken is.

In de publicatie ‘ABC van de koperen buis’ legt de CDAB aan de hand van onder meer toepassings- en rekenvoorbeelden uit hoe de installateur het materiaal het beste kan verwerken. Een schema leert welke toepassingen hard soldeer vergen en welke zacht en berekent de minimale overlapping tussen de te solderen delen.

De publicatie geeft aan welke metalen in combinatie met koper een galvanisch koppel vormen. Dat koppel corrodeert het minst edele metaal weg. In verwarmingsinstallaties treedt dit probleem niet op. Water wordt in een stalen radiator zuurstofarm en verliest daarmee de elektrolytische eigenschappen. Een isolerende ring voorkomt een galvanisch koppel tussen koperen leidingen en beugels uit een ander metaal.

De CDAB maakte over de verwerking van koperen buis ook een instructievideo en stuurt die de installateur gratis toe.

Reageer op dit artikel