nieuws

Prestatie Hochtief groeit spectaculair Aankoop Turner geeft krachtige impuls buitenlandse werken

bouwbreed

essen – Hochtief heeft zijn bouwprestatie in 1999 met 34,3 procent opgevoerd tot een waarde van 18,5 miljard gulden. De uitzonderlijke groei wordt vooral veroorzaakt door de overname van de Texaanse bouwgigant Turner. Blijft de inbreng van Turner buiten beschouwing dan steeg de bouwprestatie van Hochtief nog altijd riant met 11,4 procent tot 15,4 miljard gulden.

Uit de voorlopige cijfers van Hochtief blijkt dat het concern vorig jaar 57 procent van het werk in het buitenland verrichtte. Dankzij Turner vond in het buitenland een groei plaats van 58,7 procent. In Duitsland zelf namen de activiteiten toe met 11,8 procent tot ruim acht miljard gulden.

Over de vorig jaar geboekte orders is Hochtief dik tevreden. Het volume steeg met 26,8 procent tot 17,6 miljard gulden. Zonder Turner zou de toename 6,7 procent tot 14,8 miljard gulden zijn geweest. De groei komt voornamelijk uit het buitenland, met een grote inbreng van de Australische dochter Leighton. Deze onderneming profiteert op bijzondere wijze van het aantrekken van de economie in Zuidoost-Azie.

Onroerend goed

De orderportefeuille per 31 december is gevuld met 23,9 miljard gulden, hetgeen een groei betekent van 64,9 procent ten opzichte van de slotdag in 1998. Het aantal medewerkers daalde licht tot 37.345. Tegenover de sanering in het binnenland (minus 7,3 procent van het personeel) staat een groei van 5,2 procent elders.

Hochtief constateert in Duitsland een herstel van de bouwconjunctuur. Of de ommekeer ook werkelijk van blijvende aard is, vraagt het concern zich af, omdat eind 1999 verschillende sectoren een terugslag te zien gaven.

Bij de bouw voor het bedrijfsleven is een verschuiving te zien. Zo is er een groeiende vraag naar kantoren, waarbij de huurprijzen stijgen. Door toenemende vraag bij investeerders trekt vooral in de stedelijke centra in het westen van Duitsland de markt voor dit segment krachtig aan. “Investeringen in productie-eenheden spelen daarentegen vrijwel geen rol”, stelt Hochtief vast.

Woningbouw

Het concern constateert dat de overheden nog steeds de hand op de knip houden. Bij de woningbouw is vooral, gedreven door het lage renteniveau, het eengezinshuis in trek. De interesse voor etagewoningen neemt verder af. Hochtief wijt die ontwikkeling aan de verscherping van het huurdersrecht en wijzingen in het belastingstelsel waardoor aftrekposten uitgesmeerd moeten worden over tien jaar.

Saneringen

In Duitsland heeft Hochtief vorig jaar zijn saneringen voortgezet en randactiviteiten afgestoten. Zo werden deelnemingen in de toeleveringsindustrie beeindigd en verkocht de onderneming de aandelenpakketten van de wegenbouwers Stabetafurter Baubetriebe en Bauunion Stabetafurt. Daarentegen kwamen BUL-Bergbausanierung en Landschaftsgestaltung Brandenburg voor de volle 100 procent in handen van Hochtief.

De overname van Turner per 22 september is de grootste aankoop uit de geschiedenis van de Essener bouwreus. Het Texaanse concern leverde vorig jaar met 3400 medewerkers een bouwprestatie van 5,5 miljard gulden en verschaft Hochtief met 41 vestigingen in de grotere steden in de Verenigde Staten op slag een uitstekende toegang tot de Amerikaanse markt.

In Canada hielp Hochtief in december financieel mee aan de overname van BFC Construction Corporation door Armbro Enterprise. Na de integratie van beide bedrijven ontstaat een concern met een bouwprestatie van anderhalf miljard gulden, het grootste beursgenoteerde bouwbedrijf van Canada. Hochtief zal gebruik maken van zijn recht zijn deelname aan Armbro op te voeren tot 50 procent minus een aandeel.

Oost-Europa

Ook in Oost- en Midden-Europa slaat het Essener concern de vleugels uit. Zo verkreeg de onderneming een aandeel van 77 procent in de Tsjechische bouwer Vodni Stavby Bohemia. Het bedrijf behoort met een bouwprestatie van een kleine driehonderd miljoen gulden en drieduizend medewerkers tot de leidende bouwers in Tsjechie.

Luchthaven

In de bouwsector Airport is de uitsluiting bij de nieuwe luchthaven van Berlijn een lelijke streep door de rekening. Desondanks is Hochtief optimistisch over de verdere ontwikkeling van de specialiteit. Bij de luchthavens van Athene en Dusseldorf geven de resultaten aanleiding tot tevredenheid. De activiteiten richtten zich vorig jaar eveneens op aanstaande privatiseringen in Portugal, Italie en elders in Duitsland. Voorbereidingen worden getroffen voor deelnames in de privatisering van luchthavens in Mexico, Brazilie, Thailand, India en Australie.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels