nieuws

Overleg cao stukadoors vastgelopen Partijen geven elkaar de schuld, vakbond zint op acties

bouwbreed

den haag – De onderhandelingen over een cao voor de stukadoors zijn afgebroken. Een akkoord lijkt verder weg dan ooit. Werkgevers en werknemers zijn teleurgesteld in elkaars houding en geven elkaar de schuld van het mislukken van het overleg. De Bouw- en Houtbond FNV gaat acties voorbereiden.

Werkgevers en werknemers waren het de afgelopen weken eens geworden over een regeling voor kinderopvang en over de reintegratie van wao’ers. Maar over andere cao-onderdelen kon geen akkoord worden bereikt.

Volgens sectorbestuurder Lex Raadgever van de CNV Hout- en Bouwbond zijn de werkgevers woensdagavond boos uit het overleg weggelopen. Werkgeversonderhandelaar Van der Kant bestrijdt die visie: “We zijn als laatste de deur uitgegaan, maar hebben onze teleurstelling niet onder stoelen of banken geschoven.”

De vakbonden vinden het loonbod van de werkgevers te mager, willen voorkomen dat de prijscompensatie wordt afgeschaft en eisen een vakantie-uitkering voor wao’ers. Volgens Raadgever willen de werkgevers niet op die eisen ingaan en daarom heeft verder praten geen zin.

Uitleg

De uitleg van de sociale partners over hun voorstellen loopt overigens uiteen. De bonden zeggen dat de werkgevers een loonsverhoging hebben geboden van 3,75 procent, met afschaffing van de prijscompensatie. Van der Kant daarentegen zegt 4 procent loonvershoging te hebben geboden, inclusief de prijscompensatie, over een periode van twee jaar 8 procent. Een compromisaanbod van de bonden een cao voor vijftien maanden af te sluiten werd vervolgens door de werkgevers afgewezen.

De werkgevers zeggen aangeboden te hebben de eindejaarsuitkering voor wao’ers te willen verhogen van 1000 tot 1200 gulden, maar de bonden verklaren dat ze deze verhoging indirect zelf moeten financieren.

De bonden willen geen concessies doen op het gebied van de prijscompensatie. Raadgever: “Het behoud van prijscompensatie betekent voor ons in deze tijd van stijgende inflatie een zekere garantie voor het behoud van koopkracht.”

‘Stemmingmakerij’

De Hout- en Bouwbond CNV beraadt zich op korte termijn over de ontstane impasse. De FNV-collega’s gaan volgens sectorbestuurder Verhoef meteen acties voorbereiden. Werkgeversonderhandelaar Van der Kant daarentegen noemt de houding en uitspraken van de bonden ‘stemmingmakerij’. De werkgevers beraden zich vandaag (vrijdag) over de impasse.

Reageer op dit artikel