nieuws

Oude kapel ‘zakt weg’ in nieuw plein

bouwbreed Premium

De monumentale Mariënburgkapel in het centrum van Nijmegen ‘zinkt’ te diep weg in het nieuwe plein dat rond het gebouw wordt aangelegd. Dat vindt de gemeentelijke monumentencommissie. Zij spreekt van onherstelbare fouten, maar volgens de gemeente is daar geen sprake van en verloopt alles volgens plan.

Het betonnen plein rond de kapel is onderdeel van het omvangrijke Mariënburgproject in het historische hart van de stad. Eind 1998 is daar begonnen met de bouw van een nieuw winkel- en woongebied. Beeldbepalend is een ‘koopgoot’, waarin de hoogteverschillen in het centrum samenkomen.

Nu de bouw vergevorderd is – deze zomer moet het project worden opgeleverd – is het de monumentencommissie opgevallen dat de Mariënburgkapel dieper in het plein ‘zakt’ dan de bedoeling is. Volgens de commissieleden geven de tekeningen en maquettes een ander beeld dan de werkelijkheid. Zij willen met ontwikkelaar VOF Mariënburg, waarvan ook de gemeente deel uitmaakt, eventuele noodmaatregelen bespreken.

Gemeentewoordvoerster Adriaansens zegt dat geenszins sprake is van fouten. Aannemers of uitvoerders treft geen blaam. Volgens haar wordt het project “geheel volgens plan” uitgevoerd. “Dat de kapel wat wegzakt heeft altijd in de plannen gestaan”, zegt Adriaansens. Zij acht het niet onwaarschijnlijk dat de commissie het resultaat niet mooi vindt en daarom aan de bel heeft getrokken.

Reageer op dit artikel