nieuws

Netelenbos opent Tweede Beneluxtunnel

bouwbreed

Minister Netelenbos van Verkeer en Waterstaat heeft donderdagochtend de Tweede Beneluxtunnel geopend. De oeververbinding is daarmee een feit en het afbouwen kan beginnen. In het jaar 2002 zullen de eerste auto’s door de tunnelbuis rijden.

Begin januari werd het zesde en laatste element voor de tunnel afgezonken. Daarna moest nog onder water de anderhalve meter lange sluitvoeg worden aangebracht. Donderdag trok de minister de deur open tussen het laatste element en de sluitvoeg.

De aanleg van de nieuwe oeververbinding, naast de bestaande Beneluxtunnel, kost het Rijk ongeveer 850 miljoen gulden. De nieuwe weg moet het drukke autoverkeer op de A4 ontlasten.

Het afzinken van de zes tunnelelementen die ieder 140 meter lang, 45 meter breed en 8,5 meter hoog zijn en 53.000 ton wegen, verliep dit najaar niet altijd even voorspoedig. Slibafzetting op de bodem van de Maas was de voornaamste boosdoener. Daardoor bleef het tweede element aanvankelijk twintig centimeter te hoog steken.

Reageer op dit artikel