nieuws

Nederlanders zitten op kantoor ruim in de vierkante meters

bouwbreed

De Nederlandse werkplek telt meer vierkante meters dan bijvoorbeeld de Britse of Amerikaanse. Zij biedt voldoende daglicht en met een beetje geluk kun je zelfs het raam openen.

Volgens Juriaan van Meel laten de kantoorgebouwen op het Europese vasteland zien dat werknemers betrekkelijk veel over hun werkomgeving te vertellen hebben. “De kantoren zijn het resultaat van harmonische arbeidsverhoudingen, stringente Arbo-wetgeving, relatief lage huren en een vrij individualistische organisatie”, stelt de bouwkundige vast. Kortom: zelfs aan het Nederlandse kantoorgebouw is het poldermodel te herkennen. Van Meel promoveerde gisteren aan de faculteit Bouwkunde van de Technische Universiteit Delft. Zijn dissertatie ‘The European Office’ verscheen in boekvorm. Ondanks de kantoortuinen die in de jaren zeventig furore maakten, bestaat hét Nederlands kantoor uit lange gangen met kamertjes aan weerszijden. Ze bieden werknemers betrekkelijk veel privacy en ruimte. Van Meel, die de kantoren in een aantal landen bestudeerde, komt tot de slotsom dat alleen werknemers in Zweden beter af zijn dan de Nederlanders. Vergelijk dat met Britse en Amerikaanse kantoren. Van Meel: “Deze zijn hoofdzakelijk efficiënt en flexibel. Ze weerspiegelen een context waarin werknemers weinig zeggenschap hebben en projectontwikkelaars de dienst uitmaken.”

Kritisch

De bouwkundige staat kritisch tegenover die nieuwe flexibiliteit. “Consultants propageren dat telewerken, combikantoren en het delen van werkplekken tot niets dan verbeteringen zullen leiden. Probleem is dat deze verhalen vaak eenzijdig gericht zijn op technologische vernieuwingen en modieuze managementtheorieën. Ze gaan meestal voorbij aan de mensen die er werken.” In de opzet van de Nederlandse kantoren is weinig te merken van telewerken, al geldt Nederland als Europees koploper. Niet meer dan een op de tien bedrijven maakt werk van deze files besparende aanpak. Van Meel bespreekt het Interpolis-kantoor in Tilburg, het hoofdkantoor van ABN Amro op de Amsterdamse Zuidas en het nieuwe gebouw van de VPRO. Hij constateert dat kantoorgebouwen in het stadsbeeld de plaats hebben ingenomen van kerken en paleizen. Ondanks de vooraanstaande rol van kantoren in de economie en de architectuur, is de kennis van kantoren nog erg beperkt, zegt hij.

‘The European Office’ is verkrijgbaar bij 010 Publishers, Rotterdam. ISNB: 9064503826 (www.010publishers.nl).

Reageer op dit artikel