nieuws

Natuurmonumenten

bouwbreed

Doe je een oproep om lid te worden van Natuurmonumenten, krijg je lik op stuk met gruwelverhalen. Hoe ze een boer van zijn land joegen. Hoe ze dieren lieten verhongeren (want zo gaat dat in de natuur). Dat ze omwille van oorspronkelijkheid in hun bossen alle allochtone bomen rooien en hele stukken land omschoffelen om ze in de vermeende oerstaat terug te brengen.

Klein leed, zeg ik u, modegrillen. Het belangrijkste is, dat ondertussen dat land gevrijwaard blijft van bebouwing of andere exploitatie. U moet dat niet in decennia tellen, maar in eeuwen.

Het is eigen aan monumentenzorgers om aan de hun toevertrouwde spullen te klieren. Terugrestaureren of juist met moderne contrasten aanpassen, nieuwe bestemmingen verzinnen enzovoorts. Bij gebouwen kan dat dodelijk zijn. Het voordeel van de natuur is, dat die altijd wel weer opbloeit. Die zorgt voor zichzelf. Wat wij moeten doen, is er ruimte voor vrijhouden. En dat doet Natuurmonumenten.

Reageer op dit artikel