nieuws

Museumdirecteur weg na ruzie met Woonhuismonument

bouwbreed

Directeur J.J. Wijn van de stichting Museum Stad Appingedam legt per 31 maart noodgedwongen zijn functie neer. Het vertrek van Wijn is het sluitstuk van een slepend financieel conflict met de stichting Het Woonhuismonument uit Warffum, die de twee panden van het noodlijdende museum de afgelopen jaren ingrijpend restaureerde.

Directeur Wijn beschuldigde Het Woonhuismonument sinds zijn aantreden eind vorig jaar herhaaldelijk van gesjoemel met eindafrekeningen van de restauratie, die in totaal 1,3 miljoen gulden bedroeg. In reactie daarop maakte voorzitter M.C. Scheers van Het Woonhuismonument, de negatieve publiciteit zat, duidelijk een rechtszaak wegens smaad te overwegen om definitief een eind te maken aan de in zijn ogen ‘pertinente onwaarheden over zijn stichting en bovendien afkomstig van iemand die er helemaal niets van heeft begrepen’. Het noodlijdende museum verkeert al geruime tijd op de rand van een faillissement. Volgens M.C. Scheers van Het Woonhuismonument heeft Wijn helemaal niets van de gang van zaken begrepen. “Met zijn voorgangers hebben wij nooit problemen over de afwikkeling van de restauratie gehad. Dat Wijn nu opstapt, betekent niet per se dat eerdergenoemde rechtszaak helemaal van de baan is. Ik ben blij dat er nu een onafhankelijke partij naar heeft gekeken en dat er knopen worden doorgehakt, zodat ons blazoen gezuiverd is.”

Blunder

Directeur Wijn noemt zijn ontslag zeer teleurstellend en bovendien een bestuurlijke blunder van de provincie Groningen. “Eerst vragen ze je zelf te solliciteren om hier financieel orde op zaken te stellen. Vervolgens valt het ene na het andere lijk uit de kast, waardoor het in feite een ‘mission impossible’ is. Toen ik desondanks kritische vragen bleef stellen over onder andere de facturen van Het Woonhuismonument werd ik terzijde geschoven als zijnde lastig en vervelend.” Wijn vindt het ook eigenaardig dat gedeputeerde De Meijer hem in een eerder stadium al liet weten hem niet de juiste man op de juiste plaats te vinden en hem fijntjes aanraadde alvast op zoek te gaan naar een nieuwe baan. “Dat was nog voordat een onafhankelijk onderzoek in gang werd gezet.”

Reageer op dit artikel