nieuws

Modulair kantoor

bouwbreed

Het is bureau, scheidingswand, verlichting en nog veel meer. En je kunt het nog afsluiten ook. Daarmee slaat het Modoff-systeem volgens de Larense interieurarchitect Kees Westerbeek een prachtige brug tussen het traditionele en het flexibele kantoor.

Octrooi nummer: 1008453

uitvinder: Kees Westerbeek Interieurarchitect

plaats: Laren

Nederland is geen land voor kantoortuinen, weet Westerbeek. “We praten er wel graag over. Maar als puntje bij paaltje komt, kiezen we het liefst voor de eigen kamer waarin we ons kunnen terugtrekken. Alleen is dat nogal kostbaar voor bedrijven die te maken hebben met steeds uithuiziger medewerkers en daardoor slecht benutte kantoorruimte.”

Om die reden bedacht Westerbeek iets wat de leemte vult tussen de eigen kamer en de flexibele werkplek. Met zijn bureau richtte hij ruimtes in voor BSO Origin, aannemer Heymans en tal van andere bedrijven. Hij weet dus waarover hij praat.

Van boven gezien is de Modoff een S, waarvan de twee bochten elk zijn uitgerust met een bureau. Niet zomaar een bureau, maar een exemplaar voorzien van een elektrisch mechaniek. Dat is traploos in hoogte verstelbaar. Tot een hoogte van 115 centimeter, zodat ook staand kan worden gewerkt. In de plafonnetjes die de nissen van boven afsluiten, zitten armaturen die naar boven stralen. Zodat het licht indirect terugkomt; het beste voor beeldschermwerk.

Een lampje onder het schap dat boven het bureaublad is bevestigd, levert desgewenst licht op het werkblad. Met een schuivend paneel langs de achterkant van de naburige nis is de nis af te sluiten. Handig om persoonlijke bezittingen veilig op te bergen tijdens de lunchpauze. Bovendien is de ruimte zo om te toveren in een neutrale vergaderkamer. Twee tegenovergelegen Modoffs worden dichtgeschoven en de ruimte ertussen is voor van alles en nog wat te gebuiken. Zeker wanneer de gemakkelijk verwisselbare klikpanelen worden uitgerust met het logo van de organisatie die op dat moment van de ruimte gebruik maakt.

In eigen beheer heeft Westerbeek inmiddels een model vervaardigd. Daarmee struint hij al een tijdje meubelfabrieken af en vastgoedinversteerders. Het probleem daarbij is dat zijn vondst eingelijk te groot is voor het servet en te klein voor het tafellaken.

Wanneer je het vergelijkt met een bureau pakt de Modoff schrikbarend duur uit. Maar dat je daardoor geen tussenwanden hoeft te plaatsen, niet eens verlichting hoeft aan te brengen en met veel minder vloeroppervlak toekunt, wordt daarbij maar al te gauw over het hoofd gezien.

Die berekening hebben Mees Pierson en andere klanten van Westerbeek inmiddels gemaakt. Het pakte volgens de interieurarchitect opvallend gunstig uit. Dat niemand tot nog toe een Modoff plaatste, wijt de ontwerper vooral aan koudwatervrees. “Ze willen met eigen ogen zien hoe een ruimte valt in te delen met de Modoff. Die ene mock-up van Westerbeek geeft wat dat betreft nog geen goed beeld.

Of het octrooi hem veel bescherming zal bieden, weet de uitvinder niet. Hij heeft geen gemachtigde ingeschakeld het technisch-juridisch dicht te timmeren. Maar dat is sowieso geen sinecure volgens de uitvinder. Omdat het om een combinatie gaat van dingen die allemaal allang bestaan. Maar hij verwacht wel dat er een minimale bescherming uitgaat van het document.

Het belangrijkste is echter de voorsprong die hij heeft op de concurrentie. Zodra de Modoff gaat lopen en anderen ongetwijfeld ook op dat marktsegment springen, heeft hij de ontwikkeling al helemaal achter de rug.

Ad Tissink

In beide krullen van de s-vorm in de scheidingswand past een bureau.

Reageer op dit artikel