nieuws

‘Megabioscoop in Diemen bedreigt centrum Amsterdam’

bouwbreed

Hoewel de provincie Noord-Holland zeer bevreesd is voor verpaupering van het Amsterdamse uitgaanscentrum, kan ze niet bewijzen dat het toelaten van een megabioscoop in Diemen de binnenstad in een culturele woestijn zal veranderen. Toch stond die noodlotsoverweging centraal bij de weigering van Gedeputeerde Staten om het bestemmingsplan voor de Diemense megabioscoop goed te keuren.

N. Koeman, advocaat van de gemeente Diemen, veegde gisteren bij de Raad van State dan ook de vloer aan met de argumenten van Noord-Holland. Volgens Koeman, tevens hoogleraar bestuursrecht, tonen drie verschillende onderzoeken aan dat er voldoende ruimte is voor een tweede megabioscoop in de regio Amsterdam. De buurgemeente van grote broer Amsterdam is het niet eens met het ondubbelzinnige nee van de provincie op de Diemense bioscoopplannen. Noord-Holland en Amsterdam willen eerst de effecten van de nieuwe, dit jaar te openen megabioscoop (3200 stoelen) in Zuidoost op het Amsterdamse uitgaans- en horecaleven afwachten alvorens zelfs maar een tweede megabioscoop met meer dan 4000 stoelen in de regio te overwegen. “Niet alleen de oude bioscopen zullen het loodje leggen, maar ook de horeca en andere voorzieningen”, zei provinciewoordvoerder Y. Huisman. Staatsraad R. Cleton wilde daarop weten of de provincie de dreigende teloorgang van de Amsterdamse centrumfunctie kon staven met harde cijfers. Dat kon Huisman niet. Volgens een andere provinciewoordvoerder hoeft Noord-Holland dat ook niet, omdat bij een bestemmingsplanprocedure alleen naar de planologische inpasbaarheid gekeken dient te worden.

Geen plaats

Diemen ging overigens niet alleen tegen het weigeringsbesluit in beroep, maar ook tegen het goedgekeurde bouwplan voor een megabioscoop in Amsterdam-Zuidoost. Advocaat Koeman benadrukte dat de provincie in dat plan ten onrechte heeft overwogen dat er in Diemen geen plaats is voor een megabioscoop. “Volgens de Bestuurswet kan dat niet.” De Raad van State doet over zes weken uitspraak.

Reageer op dit artikel