nieuws

Limburgse Doeweek werft vmbo-jeugd voor bouw

bouwbreed

Maar liefst 3500 Limburgse tweede- en vierdejaars leerlingen in het vmbo hebben deelgenomen aan de Limburgse Bouw Doeweek die afgelopen week werd gehouden. De kennismaking met de bouw was met een provinciebrede aanpak in een nieuwe vorm gegoten die moet leiden tot een ‘krachtigere werving’.

Het was voor het eerst dat betrokken bedrijven en instellingen op deze manier de beroepen in de bouw en infrastructuur onder de aandacht brachten. “Vorig jaar waren er wel wat samenwerkingsverbanden die praktijkgerichte bouwactiviteiten organiseerden. Maar een aanpak waarbij 3500 leerlingen meededen, dat is nog nooit gebeurd”, weet directeur P. Donkers, van SWV Bouwopleidingen in Nuth. Zijn organisatie was een van de initiatiefnemers, samen met SPB Bouwopleidingen Midden-Limburg in Weert, Bouw Opleidings Centrum te Horst, de Stichting Praktijkopleiding GWW regio Limburg en de regionale opleidingscentra in Heerlen, Maastricht en Venlo. De belangstelling was groot. “De scholen reageerden enthousiast. Vaak stuurden ze hele klassen”, zegt Donkers tevreden. “Daarbij zijn naast de leerlingen zelf ook decanen en ouders voorgelicht over de (scholings)mogelijkheden.” De kennismakingsweek was bedoeld voor tweede- en vierdejaars leerlingen in het vmbo (de nieuwe naam voor vbo en mavo).

Meten

“We hebben gemerkt dat de activiteiten bij de decanen en docenten bouwtechniek zijn aangeslagen”, zegt Donkers. “Bij de leerlingen kon je ook het enthousiasme zien. We zijn er in ieder geval in geslaagd een goed beeld te geven van wat er in de bouw te doen is. Het is de bedoeling dat iedere vijfde week van het jaar in het teken staat van de bouw en infrastructuur.”

Reageer op dit artikel