nieuws

Leidschendam bouwt zich maat groter Zevenduizend nieuwe huizen in Vinex-wijk

bouwbreed

Wie Leidschendam zegt, denkt eerder aan een rustige gemeente binnen de regio Haaglanden dan aan een plaats met grootschalige bouwplannen. Dat is een vergissing.

Leidschendam heeft een van de grootste uitbreidingswijken van Nederland binnen zijn grenzen, namelijk Leidschenveen. Deze Vinex-wijk krijgt zevenduizend woningen. Het grootste deel (81,5 procent) bestaat uit eengezinswoningen. De overige zijn gestapelde huizen. De nadruk ligt hierbij op laagbouw in de middelste prijsklasse. Zowel gezinnen als ouderen en starters op de woningmarkt moeten hier plek vinden.

De nieuwe wijk wordt gepromoot met de kreet “Buiten wonen dichtbij de stad.” Dit vanwege het vele groen in de omgeving. “Een landschap dat, wanneer de fiets- en wandelroutes eenmaal zijn gerealiseerd, tal van sportieve mogelijkheden biedt”, aldus een toelichting van de gemeente.

Een woonwijk zo dicht bij het Groene Hart biedt talloze mogelijkheden op het gebied van recreatie, maar ook voor bedrijventerreinen. “In Leidschenveen zelf zijn ook volop recreatiemogelijkheden. Er komen vele fiets- en wandelroutes, er wordt een wijkpark aangelegd en het vele water biedt natuurlijk ook mogelijkheden.”

Voor het bedrijfsleven is interessant dat de wijk grenst aan het tussen de A4 en de A12 gelegen bedrijventerrein Forepark. Maar ook in de wijk zelf krijgen ondernemers de ruimte. “In de centrale as van Leidschenveen, het Veld, is ruimte gereserveerd voor kleine, vrijstaande kantoren en schone bedrijven.” Verder is zowel aan de Middenweg als de Veenweg plek vrijgehouden voor kleine bedrijven en kantoren of ateliers aan huis. “Aan de noordwestzijde van Leidschenveen is een klein bedrijventerrein gepland langs de A4. In totaal heeft Leidschenveen maximaal 40 hectare grond beschikbaar voor bedrijvigheid.”

Niet alles is overigens koek en ei. Zo bleek vorig jaar dat de waterzuiveringsinstallaties van het Hoogheemraadschap van Delfland overbelast dreigen te raken door de Vinex-bouw. Maar ach, dat zijn geen onoplosbare problemen. Voor de bouw is Leidschendam een gemeente om in de gaten te houden.

Reageer op dit artikel