nieuws

Laser reinigt monumentale ramen

bouwbreed

Een zogeheten Excimer-laser blijkt een adequate reiniger van gebrandschilderde ramen. Een dergelijke laser wordt nu alleen in de elektronische industrie gebruikt.

Onderzoekers van het Fraunhofer Instituut voor Silicaatonderzoek in het Duitse Bronnbach verbouwen de laser momenteel voor de bedrijfstak restauratie. Over ruim een jaar hopen ze een werkend prototype te hebben. Die moet ook grote gebrandschilderde glasoppervlakken kunnen reinigen. Tot nog toe gebeurde deze schoonmaak met een penseel, pincet of met oplosmiddelen. Die kunnen vastgekoekte aanslag niet verwijderen. De laser kan dat wel. De onderzoekers hebben inmiddels een tabel samengesteld die aangeeft bij welke energiedichtheid, frequentie en aantal pulsen welke soort vervuiling verdwijnt.

Reageer op dit artikel