nieuws

Kraker doet aangifte van sloop Boze Wolf

bouwbreed

Een van de krakers van boerderij De Boze Wolf in Ressen heeft, samen met de stichting Openbaarheid van Bestuur uit Nijmegen, aangifte gedaan van de sloop van het kraakpand.

Het gebouw is vorige week dinsdag na ontruiming, direct tegen de vlakte gegaan. De boerderij was in bezit van actiegroep GroenFront!

De gemeente Bemmel, waar Ressen onder valt, heeft NS Railinfrabeheer mei vorig jaar vergunning voor sloop verleend. De boerderij stond echter op de gemeentelijke monumentenlijst. Binnen een maand heeft een van de krakers bezwaar gemaakt tegen de sloopvergunning. Volgens de bezwaarmaker was slopen van het monumentale pand niet nodig. De boerderij zou na de aanleg van de Betuwelijn alleen niet meer geschikt zijn om te bewonen.

De kraker heeft de boerderij op 6 februari bij het ministerie van Cultuur voorgedragen als beschermd Rijksmonument. Zowel over het bezwaarschrift tegen de sloopvergunning als over de voordracht is nog geen beslissing genomen. De Monumentenwet stelt het slopen van een pand waarvoor een voordracht is gedaan, strafbaar.

De gemeente Bemmel heeft de kraker in januari gehoord over zijn bezwaar. Hij is niet-ontvankelijk verklaard, omdat hij geen eigenaar of huurder was. Daarmee is de sloop voor de gemeente juridisch afgedekt, aldus een woordvoerster.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels