nieuws

Kraanwagen helpt politie bij ontruiming

bouwbreed

Vijfhonderd politiemensen, onder wie ME’ers en een speciale Bratra- eenheid, hebben gisteren de acht gekraakte panden langs het tracé van de toekomstige Betuwelijn ontruimd. Bij de operatie zijn tientallen actievoerders van GroenFront! gearresteerd. De opposanten hadden zich uit protest tegen het goederenspoor in de panden verschanst.

Luid gejuich steeg op uit de groep actievoerders, toen de kraanwagen van Simon van Nisselrooy met zijn wielen in een kuil zakte. Maar de medewerkers van het Wychense bedrijf lieten zich niet uit het veld slaan. Geholpen door politiemensen sleepten ze steunplaten aan om de kraanwagen te stabiliseren. Binnen enkele minuten hees de kraan een kleine container, met daarin agenten van de speciale politionele brand- en traangaseenheid, naar het kraaiennest op een van de gekraakte panden. De medewerkers van het kraanbedrijf hadden de actie tevoren goed met de politie doorgesproken. “De politie houdt nu eenmaal de regie en zorgt voor de veiligheid”, verklaarde een woordvoerder van de politie. “Vooraf zijn de medewerkers uitgebreid gebriefd. Een speciale opleiding is niet nodig. Wij gaan ervan uit dat een machinist die in staat is op de millimeter nauwkeurig een betonnen plaat op zijn plek te krijgen, ook een container met politiemensen op het dak kan zetten.” Bij het sluiten van de krant was de ontruiming nog in volle gang. Er hadden zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan. De politie begon gistermorgen om acht uur aan de ontruiming van de acht panden. Actievoerders van het GroenFront! hadden de panden in Meteren, Andelst, Elst en Bemmel gekraakt om de sloop zo lang mogelijk te rekken en de overheid op kosten te jagen. In het kort geding, dat de NS tegen de krakers had aangespannen, oordeelde de Arnhemse rechter twee weken geleden dat de actievoerders de panden moesten verlaten. In plaats van te vertrekken hadden de krakers de panden gebarricadeerd en zichzelf ingegraven en vastgeketend.

Bratra-eenheden

De ontruiming begon op alle locaties tegelijkertijd. Wegen werden afgezet. Bij de actie werden politiemensen uit het hele land ingeschakeld. Onder hen vier Bratra-eenheden, die ervaring hebben met vastgeketende en ingegraven actievoerders. Medewerkers van de NUON begonnen ’s morgens met graafwerkzaamheden om stroom, gas en water af te sluiten. Dat leverde in Elst grote vertraging op, omdat niet duidelijk was waar de kabels en leidingen zich precies bevonden. Nadat in Andelst de ME de panden had omsingeld, sommeerde de deurwaarder de krakers te vertrekken. Zoals verwacht werd aan die oproep geen gehoor gegeven. Het eerste pand werd doorzocht, maar bleek leeg. Vervolgens werd de kraanwagen ingezet om actievoerders uit het kraaiennest op een van de andere panden te halen. Slijptollen moesten eraan te pas komen om de krakers uit hun positie te verwijderen. Alle actievoerders die niet aan de deurwaarder gehoor hadden gegeven de panden vrijwillig te verlaten, zijn gearresteerd. De ontruimde panden werden met behulp van warmteapparatuur verkend en vervolgens direct gesloopt.

Reageer op dit artikel