nieuws

‘Kraakheldere’ wethouder Lyon aangeklaagd voor fraude

bouwbreed

Henri Chabert, loco-burgemeester in Lyon en beoogd opvolger van de huidige burgemeester Barre, kan zijn ambitieuze plannen voorlopig in de ijskast zetten. De huidige wethouder stadsontwikkeling is in staat van beschuldiging gesteld wegens ‘het misbruiken van gemeenschapsgelden’.

Chaberts buitenhuis zou door gemeentelijke bouwvakkers ‘tegen een schappelijke prijs’ zijn opgeknapt. De wethouder is gisteren door burgemeester Barre op non-actief gesteld. Chabert stond aan het hoofd van de SACVL, een semi-geprivatiseerd bedrijf dat de 8000 woningwetwoningen van de gemeente beheert. Het onderzoek naar de vermeende malversaties bij de SACVL loopt al sinds 1995. De toenmalige directeur werd ontslagen op verdenking van fraude. Daarop begon de gemeente een onderzoek, waaruit bleek dat diverse administrateurs ruimschoots hadden geprofiteerd van hun mandaat. Huizen bleken door bouwvakkers van het bedrijf gratis te zijn opgeknapt, weer anderen hadden op kosten van de gemeenschap tientallen ‘studiereizen’ gemaakt. Chabert daagde de Franse justitie uit één enkele smet op zijn blazoen te vinden. Dat is nu gebeurd. Volgens de rechter-commissaris zou hij een zeer voordelige lening uit de kas van de SACVL hebben gekregen, terwijl ook de rekeningen van het opknappen van zijn buitenhuis aan de lage kant lijken. Nu Chabert in staat van beschuldiging is gesteld – en door Barre aan de kant is geschoven – heeft hij zijn aura van de kraakheldere bestuurder verloren.

Reageer op dit artikel