nieuws

KPMG boos over mooi weer spelen Holzmann

bouwbreed

Accountantsbureau KPMG zat vorig jaar met de tenen gekromd omdat directeur Heinrich Binder van Philipp Holzmann stelselmatig een veel te gunstige voorstelling van zaken gaf over de financiële positie van het bouwconcern. Aankondigingen over het uitbetalen van dividend en het opnieuw bereiken van zwarte cijfers waren volgens KPMG-topman Harald Wiedmann volledig uit de lucht gegrepen.

Professor Wiedmann zegt in de Süddeutsche Zeitung zijn stilzwijgen te verbreken omdat het imago van ’s werelds op een na grootste accountantskantoor door mismanagement van Holzmann een gevoelige deuk heeft opgelopen. “Ons verzoek om ontbinding van onze geheimhouding is door de directie en commissarissen van Holzmann niet gehonoreerd. In belang van onze medewerkers en onzeker geworden klanten, kan ik als directeur de verwijten niet langer onweersproken laten.” Voor een breed publiek is KPMG te kijk gezet als de duurbetaalde specialisten die over het hoofd zagen dat Holzmann voor 2,7 miljard was ondergefinancierd. Wiedmann stelt dat Holzmann in de vier jaren van 1995 tot en met 1998 een verlies incasseerde van 3,6 miljard gulden. “De bedragen werden jaar na jaar zo veel mogelijk vanuit de stille reserves opgepoetst. In totaal wijzen de jaarrekeningen op aflossingen vanuit de stille reserves ter hoogte van 2,5 miljard gulden. Dat was niet voldoende, waardoor een verlies zichtbaar werd van 1,5 miljard. Is dat een gezonde onderneming?”, zegt Wiedman in de Süddeutsche Zeitung.

Opgesoupeerd

Vorig jaar echter liepen de verrekenmethodes bij Holzmann spaak, doordat alle stille reserves waren opgesoupeerd. Tijdens de vergadering van de raad van commissarissen op 5 mei 1999 benadrukte KPMG, anders dan directeur Binder publiek uitte, dat het accountantsbureau geen enkele indicatie had over het kunnen bereiken van zwarte cijfers. Volgens Wiedmann stuitten de collega’s van accountantsbureau Ernst & Young op grond van de ongunstige economische ontwikkeling op de peildatum 1 oktober 1999 op een financieel gat van – met een marge van 30 procent – 662 miljoen gulden. De directie schroefde het bedrag op tot 2,25 miljard. De externe accountant die werd ingehuurd deed daar vervolgens nog een schepje bovenop, waardoor directeur Binder met het tekort van 2,7 miljard gulden naar buiten kon komen. KPMG bestrijdt heftig dat – zoals Binder voorspiegelde – het gat van 2,7 miljard veroorzaakt is door verkeerd ingeschatte oude lasten. Professor Wiedmann: “Het bedrag vloeit uitsluitend voort uit schattingen ten aanzien van de actuele gang van zaken.”

Reageer op dit artikel