nieuws

Kopers gezocht voor Expo-paviljoen

bouwbreed Premium

Hoewel de hele kermis nog moet beginnen, zoeken de bouwers al naarstig naar kopers voor het Nederlandse paviljoen op de wereldtentoonstelling Expo 2000. DTG Zadelhoff makelaars is ingeschakeld om zoveel mogelijk terug te krijgen voor het gebouw dat dertig miljoen gulden heeft gekost.

Lokale kranten in Hannover meldden vorige week al dat een koper was gevonden. Maar dat bericht blijkt voorbarig. Wel zijn besprekingen gaande met het bedrijf Nileg, een Duitse vastgoedinvesteerder die door de organisatie is ingeschakeld om het terrein na afloop van de tentoonstelling een zinvolle bestemming te geven.

Directeur J. Cornelissen van de stichting Nederland Wereldtentoonstellingen (SNW) in Den Haag bevestigt de besprekingen met Nileg. Dat was er aanvankelijk op uit het paviljoen voor niets te verwerven. Cornelissen heeft makelaar DTG Zadelhoff in de arm genomen die opnieuw het gesprek is aangegaan met Nileg. Volgens Cornelissen zijn er nog andere geïnteresseerden.

De optie om de bovenste bouwlagen van het paviljoen te demonteren en in Nederland weer op te bouwen, is volgens Cornelissen van de baan. De opdracht aan Zadelhoff is expliciet een koper te zoeken voor het paviljoen op de locatie in Hannover. Die zal dan eerst nog in de slag moeten met de gemeente, want alleen voor de duur van de tentoonstelling kreeg Nederland ontheffing van de maximale bouwhoogte van 25 meter. Het bouwwerk, van de hand van MVRDV architecten, torent maar liefst veertig meter boven het maaiveld uit.

Tweede bestemming

Zo het al kan blijven staan, moeten wellicht de bovenste bouwlagen worden verwijderd. MVRDV heeft al wat schetsen gemaakt hoe het gebouw na afloop een tweede bestemming kan krijgen. In de meeste varianten is het rondom open paviljoen voorzien van een glazen gevel.

De totale bouwkosten van het paviljoen, inclusief installaties en afbouw, bedragen zo’n dertig miljoen gulden; ongeveer de helft van de totale kosten die zijn gemoeid met de Nederlandse deelname aan de tentoonstelling. SNW-directeur Cornelissen rekent er niet op dat hij dat bedrag bij de verkoop terugkrijgt. Wat hij als redelijk bod ziet, wil hij niet kwijt.

In elk geval houdt hij bij de onderhandelingen de geschatte sloopkosten voortdurend in het achterhoofd. Want als er helemaal geen koper wordt gevonden, zal Nederland de kavel van 9000 vierkante meter compleet leeg moeten opleveren. Dat heeft de gemeente Hannover strikt vastgelegd in de contracten, waarmee het de grond voor twee jaar in bruikleen gaf.

Hannover is beducht voor een herhaling van het debacle van Sevilla, dat na de wereldtentoonstelling in 1992 met een spookdorp vol onbruikbare bouwsels bleef zitten. Dat leverde de stad een flinke financiële strop op.

Reageer op dit artikel