nieuws

Kans gedwongen ontslagen bij ingenieursdivisie Stork

bouwbreed

De Amerikaanse Jacobs Engineering Group heeft het grootste deel van de verliesgevende ingenieursdivisie van Stork overgenomen. Beide ondernemingen bereikten daarover vorig jaar al een principe-overeenkomst, maar de transactie liep grote vertraging op.

Stork meldde donderdag dat Jacobs inmiddels de ingenieursbureaus van Stork in België, Duitsland, Thailand, Maleisië, Singapore, Indonesië en drie Stork-bedrijven in Nederland heeft gekocht. Bij deze bedrijven werken circa 1500 werknemers. Jacobs is met circa 17.000 werknemers en een omzet van 6,3 miljard gulden een van de grootste ingenieursbureaus ter wereld.

De drie vestigingen van Stork Engineers & Contractors in Amsterdam, Rotterdam en Schiedam worden op z’n vroegst in 2001 overgedragen. Voorwaarde voor de verkoop van dit deel van de ingenieurstak is dat Stork eerst een uitgebreide reorganisatie uitvoert. In een interview met het Financieele Dagblad suggereerde Stork-president A. Veenman donderdag dat van deze drie vestigingen er slechts één overblijft. Een ‘substantieel deel’ van de circa 950 Nederlandse banen zal verdwijnen. Zowel Stork als bestuurder Henk Wijninga van FNV Bondgenoten sluiten niet uit dat daarbij gedwongen ontslagen vallen.

De verliezen en kosten van de reorganisatie zijn voor rekening van Stork. Voor de sanering van de engineering-activiteiten is eerder al een voorziening getroffen.

Verlies

Vorig jaar verdwenen bij Nederlandse vestigingen ook al tweehonderd arbeidsplaatsen. De ingenieursdivisie van Stork leed in de eerste helft van ’99 een verlies van 17,6 miljoen gulden. Vanwege de vele problemen zullen de jaarcijfers die op 29 februari bekend worden gemaakt, zeer teleurstellend zijn.

Reageer op dit artikel