nieuws

Huizenprijzen in Spanje rijzen de pan uit

bouwbreed Premium

madrid – Wie een tweede huis onder de zon in Andalusie wil kopen, moet niet schrikken van de prijs. Vorig jaar is de marktwaarde van een nieuw gebouwde woning in deze Zuid-Spaanse regio met maar liefst 20 procent gestegen. Per vierkante meter moet de koper nu ongeveer 2170 gulden neerleggen.

Ook tweedehands appartementen zijn in 1999 duurder geworden. Die kosten per vierkante meter nu gemiddeld 1480 gulden.

Volgens Manuel Lopez-Quiroga, directeur van de onroerendgoedonderneming Tinsa in Andalusie, worden de prijzen vooral opgedreven door de onstuimige groei van het toerisme aan de Costa del Sol, de schaarste van de grond en de toename van de materiaalkosten. Ondanks de hoge prijzen is de vraag naar huizen over de hele regio genomen onverminderd groot. In sommige delen van Andalusie wordt 50 procent van de woningen zo van de bouwtekening verkocht, nog voordat de eerste steen is gelegd.

In de historische stadskern van Sevilla is daarentegen veel beweging op de markt van gebruikte woningen. Door schaarste aan grond kan de bouwsector zich daar maar moeizaam ontplooien. De huizenprijzen zijn er het afgelopen jaar het snelst van de hele regio gestegen, namelijk met 22 procent. De koper van een nieuw huis in Sevilla betaalt nu gemiddeld 2650 gulden per vierkante meter.

Kostenstijging

In Granada, de stad die beroemd is door het Alhambra, zijn de woningen vooral duurder geworden door een tekort aan materiaal en arbeidskrachten. Volgens Lopez-Quiroga is de bouwactiviteit in Andalusie op enkele plaatsen zelfs afgenomen als gevolg van kostenstijging.

Een soortgelijk fenomeen doet zich voor in Catalonie, in het noordoosten van Spanje. Ook daar rijzen de bouwkosten de pan uit. De Catalaanse aannemersbond (CCOC) heeft gewaarschuwd dat de groei in de bouwsector volgend jaar waarschijnlijk zelfs zal stagneren. Was er in 1999 nog sprake van een groei van 9 procent, volgend jaar zal die 8 procent bedragen en in 2001 verwacht de CCOC een groei van 6 procent. Door de huidige ‘boom’ in de bouwsector is ook in Catalonie een tekort aan arbeidskrachten ontstaan, waardoor de lonen met meer dan 15 procent zijn gestegen.

De grond is eveneens duurder geworden. In enkele zones in Barcelona zijn de prijzen zelfs verdubbeld. Ondertussen worden, net zoals in Andalusie, ook de bouwmaterialen steeds kostbaarder. Door de grote vraag zijn de prijzen van cement en baksteen flink toegenomen.

Tekenend

De situatie in Andalusie en Catalonie is tekenend voor het landelijke beeld. Volgens een recente studie zijn de prijzen van woningen in heel Spanje de afgelopen vier jaar met 24 procent gestegen. Het probleem is inmiddels onderwerp van politieke discussie geworden. Met het oog op de verkiezingen van 12 maart hebben verschillende partijen goedkope woningprojecten in hun programma’s opgenomen.

Reageer op dit artikel