nieuws

Hengelose slibverwerker maanden plat na derde brand

bouwbreed

Slibverwerker VIT uit Hengelo moet de productie twee tot drie maanden staken. Een brand in het doekenfilter veroorzaakte afgelopen weekeinde voor miljoenen guldens schade. Binnen een half jaar ging het filter voor de derde keer in vlammen op.

Op een gegeven moment sloegen zondag de vlammen uit het doekenfilter. Dit systeem hangt op twaalf meter hoogte. Het was vrij lastig voor de brandweer om de brand te blussen. De spuitgasten hadden een etmaal nodig om de vlammen onder controle te houden, maar konden niet voorkomen dat het doekenfilter volledig opbrandde. Water en schuim hielpen niet.

Over de oorzaak van de brand tast bedrijfsleider H. van de Greef in het duister. “De omstandigheden van deze brand waren anders dan de twee eerdere branden. Die werden veroorzaakt door broei, waardoor stof zich ophoopte in het doekenfilter. Destijds hebben we een verbeterd reinigingssysteem gemonteerd, waardoor het probleem was verholpen.”

VIT lijdt miljoenen guldens schade doordat de productie zeker twee à drie maanden stillegt. “De precieze duur kan ik nog niet voorspellen. De leverancier van het doekenfilter wordt nauw bij het technisch onderzoek betrokken. In elk geval mogen we van de provincie geen slib verbranden zonder doekenfilter.”

Emissie

Het doekenfilter moest vorig jaar worden aangebracht om de emissie van rookgassen te verminderen. De aanschaf ervan en de naverbrander kostten samen vier miljoen gulden. In totaal stak de VIT tien miljoen gulden in de renovatie van de slibverbrandingsinstallatie en de fabriek. Het bedrijf, dat vorig jaar een doorstart maakte, draaide pas sinds 1 augustus. Van de Greef denkt vooralsnog dat de VIT de miljoenenverliezen kan dragen.

Reageer op dit artikel