nieuws

HBG laat Boskalis maximaal zweten Veraart verwacht snel akkoord fusie met DEME

bouwbreed

rijswijk – HBG-baas Veraart neemt de maximale tijd om een reactie te geven op het bod van Boskalis. Tegelijkertijd verwacht hij nog deze week een principeakkoord te bereiken met het Belgische Ackermans en Van Haaren, grootaandeelhouders van baggergroep Deme. De kans op een akkoord met Boskalis acht hij dan ook onwaarschijnlijk.

Veraart beseft dat een fusie met een Belgisch bedrijf moeilijk kan zijn, al was het maar vanwege cultuurverschillen. Tegelijkertijd maakt hij duidelijk dat de cultuur van Boskalis hem absoluut niet aanstaat. Toch neemt hij nog tot eind deze week voordat hij de baggeraar laat weten wat hij van het bod vindt. Nu al veegt hij, in zeker voor HBG ongezouten termen, de vloer aan met de voorstellen van Boskalis-topman Van Gelder.

“Een samenwerking tussen HBG en Boskalis had al lang gerealiseerd kunnen zijn. Men heeft in Papendrecht echter een gezonde business propositie vermengd met onvruchtbaar machtsdenken. Ik zie niet in wat een overname van HBG door Boskalis zou kunnen toevoegen aan 93 procent van de niet-baggeractiviteiten, helemaal niet in Duitsland. Het is nogal aanmatigend, wanneer Rob van Gelder meent de winstgevendheid van HBG in die 93 procent te kunnen verbeteren, terwijl onze HAM al jarenlang betere marges behaalt dan zijn eigen baggerbedrijf”, zegt Veraart. Hij doelt op het feit dat de HAM 7 procent van de omzet genereert.

Het is duidelijk dat HBG aanstuurt op fusie van baggerdivisie HAM met het Belgische Deme, waarin Dredging International en Baggerwerken Decloedt zitten. Die twee samen worden dan ongeveer even groot als Boskalis nu is, met een marktaandeel van dik 20 procent. Het voorkomt voor de toekomst meteen elke aanval van Boskalis. “Ik verwacht dat geen Mededingingsautoriteit akkoord zal gaan met een fusie tussen bedrijven die dan 40 procent van de markt beheersen”, zegt Veraart. Hij verwacht dat de belangstelling voor heel HBG bij Boskalis dan weg is. “Die is alleen maar geinteresseerd in HAM.”

Machtsdenken

Het bod van Boskalis heeft in zijn visie “meer weg van de wanhoopsdaad van een ‘niche player’ die zijn toppositie in de wereldbaggermarkt bedreigd ziet.”

En ook de aandeelhouders zullen er in zijn ogen niet slechter van worden. “Er bestaat geen enkele reden te veronderstellen dat de Deme-route voor aandeelhouders, klanten of medewerkers minder goed zou zijn dan de Boskalis-route”, aldus Veraart.

Dat de Stichting HBG gegrepen heeft naar het wapen van een beschermingsconstructie, heeft geen andere reden dan de vrees voor het voortbestaan van HBG.

Op pagina 3:

‘Koninklijke Boskalis niet zo koninklijk’. Veraart houdt het spannend.

Reageer op dit artikel