nieuws

Gladde vloeren oorzaak ongevallen

bouwbreed

De Stichting Consument en Veiligheid heeft de NS en de detailhandel gevraagd vloeren in openbare ruimtes stroever te maken. Gladde vloeren zijn de belangrijkste oorzaak van valpartijen in deze publieke gebouwen, zo blijkt uit onderzoek van de stichting.

Jaarlijks moeten 6300 mensen na een ongeluk in een winkelcentrum of station naar het ziekenhuis. Het is volgens Consument en Veiligheid niet nodig om overal tapijt te leggen. “Je kunt vloeren op allerlei manieren stroever maken. Proeven van TNO hebben dat aangetoond. Het marmer hoeft er niet uit. Dat zou zonde zijn”, aldus woordvoerder Meijer. Een woordvoerder van NS Stations zegt dat het middel om vloeren stroever te maken alleen voor korte tijd werkt. “Door het middel slibt de vloer sneller dicht en wordt hij weer glad.” De Spoorwegen houden de gladheid overigens zelf in de gaten met een speciaal apparaat, een wandelmachine. “Die meet met verschillende typen zolen de weerstand van de vloer.” Als een vloer te glad blijkt, kunnen er sleuven in worden gefreesd.

Reageer op dit artikel