nieuws

Gevaert legt miljoenenclaim bij Deutsche Bank

bouwbreed Premium

De Belgische investeringsmaatschappij Gevaert voelt zich door de Deutsche Bank voor de gek gehouden over de werkelijke waarde van de aandelen Holzmann. Directeur André Leysen wil een juridische procedure starten om 350 miljoen gulden aan schadevergoeding af te dwingen.

Gevaert nam eind 1998 een belang van 30,4 procent in bouwconcern Philipp Holzmann. Een aandelenpakket van vijftien procent kwam van Hochtief, dat zich geblokkeerd zag in de slag om Holzmann over te nemen. Tien procent leverde de Deutsche Bank. De resterende 5,4 procent kocht Gevaert via de beurs.

Het totale belang van Gevaert had destijds bij een notering van 277 gulden nog een waarde van 440 miljoen gulden. Sindsdien kieperde koers tot amper zeventig gulden.

In de ogen van Gevaert-topman André Leysen heeft de Deutsche Bank willens en wetens een verkeerd beeld voorgespiegeld over de positie waarin Holzmann verkeerde. Niet alleen is de bank een belangrijk kredietverschaffer maar ook nog eens grootaandeelhouder en leverancier van de voorzitter van de raad van commissarissen. Daarom is voor Leysen duidelijk dat de Deutsche Bank de aandelen met voorkennis tegen een veel te hoge waarde verkocht.

In Frankfurter beurskringen wordt het duel tussen Gevaert en de Deutsche Bank met meer dan gewone interesse gevolgd. Mocht de Belgen het gelijk aan hun zijde krijgen dan zijn ook schadeclaims van een aanzienlijke groep kleine aandeelhouders te verwachten.

Inmiddels hebben de werkgeversorganisaties Deutsche Bauindustrie en Deutsches Baugewerbe besloten geen handtekening te zetten onder het personeelsakkoord bij Philipp Holzmann. De overeenkomst is volgens de bonden in strijd met de cao en geeft het concern het onacceptabel concurrentievoordeel van elf procent lagere loonkosten.

De werkgeversorganisaties noemen beide de startgesprekken op 22 februari van de loonronde voor de regio West als het geëigende moment om het gehele cao-raamwerk flexibeler te maken. Door meer ruimte te scheppen voor bedrijfscao’s zou het huidige concurrentievoordeel van Holzmann vereffend kunnen worden. Financiële kringen in Frankfurt sluiten niet uit dat de kredietverleners uiteindelijk afzien van de personeelsbijdrage. De omstreden regeling herbergt de kiem van ernstige arbeidsconflicten en wordt bovendien misschien niet door Brussel geaccepteerd.

Reageer op dit artikel