nieuws

Europeaan in Orlando ziet weinig nieuws Convention Center niet anders dan de Rai

bouwbreed

orlando – Een prachtige zomerdag in februari, moeders met kinderwagens, alle mogelijke talen. Voor een toch al door tijdsverschil geplaagde argeloze Nederlander is een bezoek aan de vakbeurs World of Concrete bepaald geen alledaagse gebeurtenis.

Gelukkig doen de onafzienbare rijen stands in het enorme Convention Center in Orlando, Florida toch wel weer sterk aan de Jaarbeurs of de Rai denken.

Ruimte, vooral veel ruimte. Dat is de eerste indruk van een bezoek aan Orlando. Althans aan het deel waarin de meeste hotels en pretparken liggen. Bosachtige gebieden, veel golfterreinen, een paar meertjes, zeer veel wegen, en hier en daar een groot hotel met de nodige bijbehorende villa’s. Tijdens de busrit van het hotel naar de beurs, door een groot deel van de stad, is geen gewoon huis te zien.

Busnet

Om de vele bezoekers uit die afgelegen hotels naar de beurs te krijgen is een speciaal busnet opgezet, met elf lijnen. Elke lijn heeft een eigen halte bij het Convention Center. Om de 20 minuten rijdt de bus een rondje waarbij een aantal hotels wordt aangedaan.

Ook op de beurs zelf is er veel ruimte. Enorme hallen en corridors zijn bijna helemaal leeg. Pas in de expositieruimte begint de echte drukte. Meer dan 1400 exposanten staan opeen gepakt op ruim 70.000 vierkante meter, voor een deel in twee tenten op het buitenterrein. Naast die tenten worden allerlei demonstraties gegeven.

Toch zijn de Nederlandse bezoekers niet echt geintimideerd door de omvang van de beurs. Algemeen is de indruk dat de Duitse beurs Bauma een stuk groter is. Ook het tentoongestelde brengt de Europese bezoekers niet echt van hun stuk. Amerika loopt op betongebied zo’n 10 jaar achter op Europa, is de stellige overtuiging.

Veel van de tentoongestelde machines komen uit Europa. Met Duitsland als koploper. Wat al die Europese bezoekers komen doen is dan ook niet helemaal duidelijk.

Uiteraard zijn er toch wel de nodige leuke en interessante zaken te zien. Er staat een machientje ter grootte van een kleine grasmaaier, waarmee betonnen randen kunnen worden gemaakt langs oprijlanen. Eventueel kan die rand worden voorzien van een ingestorte doorgaande verlichtingsstrook.

Polyethyleen

Nieuw is een kolombekisting van polyethyleen, die ontstaan is uit frustratie over de prijs van kartonnen bekistingen. De polyethyleen-versie wordt opgebouwd uit platte stroken die aan elkaar worden geklikt en zo rond getrokken. Hoe meer stroken, hoe groter de diameter.

Veel belangstelling is er voor de dagelijkse ‘Mega Demas’, demonstraties op vrij grote schaal, waarbij bijvoorbeeld een stuk weg wordt gemaakt, of een wand wordt gestort. Vanuit tribunes kunnen 2000 bezoekers de, een uur durende demonstraties volgen.

Nepsteen

Opvallend is het grote aantal producten dat er voor moet zorgen dat beton er vooral niet uitziet als beton. Door middel van stempels en coatings valt er een grote verscheidenheid aan nep-natuursteen en – baksteen te creeren.

Reageer op dit artikel