nieuws

Etikettering maakt ‘oplosmiddelvrije verf’ herkenbaar

bouwbreed Premium

Professionele schilders kunnen binnenkort op het etiket van een verfblik zien of ze die verf binnenshuis mogen verwerken of niet.

Verf voor de professionele verwerker krijgt een iets uitgebreidere vermelding dan die voor doe-het-zelvers, die in de toekomst eveneens op het blik kunnen zien of ze een product met zo weinig mogelijk vluchtige oplosmiddelen in handen hebben. Verf die specifiek is bestemd voor doe- het-zelvers krijgt één van de drie volgende vermeldingen: ‘geen/zeer weinig oplosmiddelen, ‘oplosmiddelarm’ of ‘oplosmiddelrijk’. Voor de professionele gebruiker wordt de aanduiding ‘geen/zeer weinig oplosmiddelen’ aangevuld met de tekst ‘voldoet voor professioneel gebruik binnen aan arbo’. Achter de aanduidingen ‘oplosmiddelarm’ en ‘oplosmiddelrijk’ komt te staan: ‘voldoet voor professioneel gebruik binnen niet aan arbo’.

Handreiking

Deze wettelijk niet verplichte aanduidingen zijn bedoeld als handreiking aan de schilder op de werkplek. Alleen verf en aanverwante producten met het opschrift ‘geen/zeer weinig oplosmiddel’ voldoen aan de vervangingsregel voor binnenshuis te verwerken producten, die per 1 januari 2000 is ingegaan. Zo mag binnenshuis te gebruiken lak volgens de nieuwe regels per liter maximaal 125 gram vluchtige oplosmiddelen bevatten. Voor muurverf geldt een maximum van 75 gram per liter. Professionele schilders mogen producten met meer oplosmiddelen alleen nog buitenshuis toepassen. Voor particulieren bestaan geen officiële regels wat betreft het gehalte aan oplosmiddelen in verf en producten als vulmiddelen en plamuur. De etiketteksten zijn ontwikkeld door de Vereniging van Verf- en Drukinktfabrikanten (VVVF), in nauw overleg met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de Federatie van Afbouwbedrijfsschappen, de Vereniging van Verfgroothandelaren, de Federatie van Ondernemers in het Schilders-, Afwerkings- en Glaszetbedrijf (Fosag) en de Bouw- en Houtbond FNV. Ook de Stichting Natuur en Milieu was betrokken bij het overleg. De producenten en importeurs willen met deze vrijwillige etikettering schilders en doe- het-zelvers helpen bij het kiezen van de minst schadelijke verf. Naar verwachting zal de vraag naar oplosmiddelrijke producten – met meer dan 300 gram vluchtige oplosmiddelen per liter – op den duur steeds verder teruglopen. Vluchtige oplosmiddelen kunnen bij langdurig gebruik leiden tot het Organo Psycho Syndroom (OPS), ook wel schildersziekte genoemd. Eerste verschijnselen zijn sufheid, vergeetachtigheid en verminderd reukvermogen. Uiteindelijk leidt overmatige blootstelling tot blijvende schade en vervolgens tot arbeidsongeschiktheid.

Eenduidige boodschap

Het is nog niet helemaal duidelijk wanneer precies de eerste verfblikken met één van deze zes aanduidingen op de markt zullen verschijnen. Voor professionele verf wordt het waarschijnlijk maart, voor doe-het-zelfproducten een paar maanden later. De komende tijd wil de VVVF met andere betrokkenen er voor zorgen dat de verfgebruikers straks bij alle doe-het-zelfmarkten en speciaalzaken dezelfde informatie krijgen over producten, regels en aanbevelingen. Pas daarna – waarschijnlijk begin 2001- zal een specifiek op de consument gerichte campagne van start gaan.

Reageer op dit artikel