nieuws

Eigen inzicht hoog genoteerd bij controle details

bouwbreed

den haag – Ruim 90 procent van de ondervraagden eist dat er principedetails bij de bouwaanvraag worden gevoegd. Deze details zijn nodig voor de controle van geluid, antwoordt 86 procent; luchtdichtheid zegt 79 procent; en koudebruggen zegt 94 procent.

Op de vraag hoe de details worden gecontroleerd, antwoordt veertig procent dat zij dit “naar eigen inzicht” doen. “Vergelijking met de NPR”, zegt 6 procent spontaan; geholpen 45 procent. Iets meer plantoetsers, 11 procent, weet spontaan de SBR-details te noemen; geholpen loopt het percentage op tot 45. Spontaan vergelijkt niemand met attesten. Geholpen, zegt 46 procent dit te doen.

Kwaliteitszorgspecialist Harry Nieman zet een vraagteken achter de 40 procent die naar eigen inzicht controleert. “Ik weet veel van details, maar ik kijk nog steeds in de SBR. Je kunt volgens mij niet anders controleren. Elke twee, drie jaar komt er een nieuwe serie details uit op basis van voortschrijdend inzicht. Ook uit de antwoorden op deze vraag blijkt dat men niet up-to-date geinformeerd is.”

Reageer op dit artikel