nieuws

Deutsche Bahn bouwt hoogste gebouw Europa

bouwbreed

Spoorwegmaatschappij Deutsche Bahn zal in eigen beheer in Frankfurt de hoogste wolkenkrabber van Europa bouwen. Het 370 meter hoge gebouw verrijst aan de rand van het oude en inmiddels verlaten goederenstation. Met het project is een investering gemoeid van ruim 1,3 miljard gulden.

Bouwheer van de Millenniumtoren is het Eisenbahn Immobilien Management, een dochterbedrijf van de Deutsche Bahn. De maatschappij zal nauw samenwerken met het architectenbureau van Albert Speer. De Frankfurter zoon van de bouwminister in oorlogstijd werkt gelijktijdig aan de realisering van het aansluitende project Europaviertel, dat het grootste bouwproject van Europa belooft te worden. Het ontwerp van de Millenniumtoren is van de hand van Jochem Jourdan.

De EIM verwacht de bouw van de Millenniumtoren uiterlijk in 2007 af te ronden. Het slanke gebouw leeft straks met een grondoppervlak van slechts 2100 vierkante meter op bijzonder bescheiden voet. Van de 91 verdiepingen wordt negentig procent ingeruimd als kantoor. Het aanvankelijk plan om op de lagere etages woningen te situeren is verlaten. In plaats daarvan verschijnt accommodatie in de top waardoor een kleine groep Frankfurters over zeven jaar op ruim driehonderd meter boven hun voordeur werkelijk op stand kan gaan wonen. Op de bovenste etage komt een restaurant.

Bankenstad Frankfurt grossiert sinds de jaren tachtig in gebouwen die in Europa qua hoogte hun gelijke niet hebben. De 256 meter hoge toren van Helmut Jahn, het beeldmerk van Messe Frankfurt, is als hoogste gebouw van Europa enkele jaren geleden afgelost door het driehonderd meter tellende hoofdgebouw van de Commerzbank. De Millenniumtoren zoekt het nog zeventig meter hogerop.

Reageer op dit artikel