nieuws

Curator ontwikkelt zelf bungalowpark

bouwbreed

Parken voor tweede woningen schoten in Friesland als paddestoelen uit de grond in de jaren negentig. De meeste waren succesvol, slechts een enkel park verkocht niet. Dat gebeurde onder meer met de plannen van de Lemster Bouwgroep Tinga bij Galamadammen, vlakbij Koudum.

Slechts acht van de 32 bungalows werden gebouwd. In 1998 ging de bouwgroep failliet en het leek erop dat het park zou worden verkocht. “Maar potentiële kopers stelden zoveel vragen die ik niet kon beantwoorden, dat het onverkoopbaar bleek”, vertelt curator C. Welmerink. De vragen betroffen onder andere de infrastructuur en een schone grondverklaring. Vragen die Welmerink niet kon beantwoorden, omdat de meeste gegevens alleen bekend waren bij de directeur van het failliete bedrijf. “En die was inmiddels overleden.” Omdat het plan onverkoopbaar bleek, ging de curator er zelf mee aan de slag. Ze bezocht de gemeente Nijefurd om uit te zoeken hoe de infrastructuur precies was aangelegd en of de gemeente deze wilde overnemen. Al naar gelang de plannen vorderden, kwam ze steeds meer op de stoel van projectontwikkelaar te zitten. Dat beviel haar prima. Inmiddels had ze ook een architect ingeschakeld die een nieuw type bungalow ontwierp.

Meer ruimte

In het nieuwe Wetterplan De Dammen is het aantal bungalows teruggebracht van 32 naar 25. “In de opzet van Tinga was er te weinig grond bij de bungalows. Nu zijn de kavels groter: in plaats van 400 vierkante meter variëren ze van 550 tot 980 vierkante meter.” Het nieuwe type bungalow is minder kubusachtig en heeft een schuin dak en een ruime serre. Elke nieuwe woning heeft een directe aansluiting op het kanaal, maar om het uitzicht van de buren niet te belemmeren, mogen grote jachten niet voor de wal. Die blijven in de jachthaven. De welstandscommissie Hûs en Hiem oordeelde positief over het plan. “Alleen wat de aannemer betreft ben ik nog in onderhandeling”, zegt Welmerink. Zij verwacht dat het een Fries bedrijf wordt, maar die keuze moet ze nog maken. “Ik wil een bedrijf dat het helemaal ziet zitten en die ook echt partner in het geheel wordt”, verklaart zij. De nieuwe bungalows gaan rond 700.000 gulden kosten. Volgens Welmerink is dat geen probleem. “Ik heb al rond de honderd gegadigden, dus ik verwacht dat de kavels moeten worden verloot.”

Reageer op dit artikel