nieuws

Burggraaff maakt voorgespannen vloeren van 2,40 meter breed

bouwbreed Premium

FRANEKER – Bouwbedrijf Burggraaff bouwt voor tien miljoen gulden een nieuwe fabriek in Leeuwarden. Naar schatting worden daar rond de 250 Gowo-woningen (Goed wonen) per jaar prefab gebouwd.

In Franeker, waar het bedrijf van oudsher is gevestigd, kan niet verder worden uitgebreid, terwijl ook geen industrieterrein beschikbaar is voor complete nieuwbouw.

Nieuw voor Nederland is dat de woningfabriek van plan is in de nieuwe fabriek ook voorgespannen vloerdelen van 2,40 meter breed te maken, zodat ze nog net met een vrachtauto kunnen worden vervoerd. De twee keer zo brede vloerdelen vragen bij de montage de helft van het aantal kraanbewegingen. “Dat scheelt ongeveer een uur bij de montage”, heeft directeur S. Burggraaff uitgerekend.

Gekoppeld

Burggraaff, die vijftien jaar geleden begon met baksteen en beton- skeletbouw, bouwt in de Friese hoofdstad vier bedrijfshallen van elk 20 bij 120 meter lang. De hallen worden twee aan twee gekoppeld, met een tussenruimte van 20 meter.

In de tussenruimte komt een betoncentrale, die nodig is voor de productie van prefab gemetselde buitenmuren en betonnen binnenmuren en vloeren. Deze onderdelen worden in twee hallen gefabriceerd. In de andere twee hallen vindt de fabricage van houten onderdelen plaats, zoals kozijnen, trappen en daken. Aan de voorkant van de nieuwe fabriek komen de onderdelen bij elkaar en worden de houten en stenen onderdelen gemonteerd.

“Zo kunnen we een tweede flinke besparing doorvoeren”, aldus de directeur, “want kozijnen zijn licht en muren zijn zwaar, maar een vrachtauto kan ze wel vervoeren.” Bovendien verwacht hij dat met deze methode ook de montagetijd van de woning weer kleiner wordt.

Selfsupporting

Bij de nieuwe fabriek wordt ook het regenwater van het dak opgevangen en afgevoerd naar de betoncentrale. Ook komen er drie windturbines. “Ik verwacht dat we dan bijna selfsupporting worden.”

De woningfabriek kiest met opzet voor de dubbele bedrijfshallen, “omdat we dan op een simpele en doeltreffende manier kunnen uitbreiden”, aldus Burggraaff. Er kan makkelijk in L-vorm rond de bestaande bebouwing worden uitgebreid in een minimale breedte van 20 meter en een maximale lengte van 170 meter, om zo de bebouwde oppervlakte te verdubbelen tot 24.000 vierkante meter.

Reageer op dit artikel