nieuws

Bouw- en Houtbond FNV noemt verfactie succes

bouwbreed Premium

woerden – De Bouw- en Houtbond FNV noemt de acties die vorige week bij schildersbedrijven zijn gevoerd geslaagd.

Bestuurders en kaderleden van de bond controleerden op verscheidene plaatsen in het land of schildersbedrijven nog steeds giftige oplosmiddelhoudende verf gebruiken of dat ze zijn overgeschakeld op de milieuvriendelijkere watergedragen verf.

De oplosmiddelhoudende verf, die kan leiden tot aantasting van het zenuwstelsel, is sinds 1 januari verboden. Naar schatting duizend schilders kampen door het langdurig gebruik van de verf met ernstige gezondheidsklachten.

“De actie heeft veel discussie losgemaakt en dat is voor ons het belangrijkste”, zegt woordvoerder Jan Bos van de Bouw- en Houtbond. “Er is veel voorlichting gegeven en veel groothandels en schildersbedrijven hebben informatie opgevraagd.”

De bond ziet voorlopig ervan af gerechtelijke procedures aan te spannen tegen bedrijven die de giftige verf nog gebruiken. Die mogelijkheid blijft open als na een uitgebreide evaluatie van de actie zou blijken dat het verbod nog steeds overtreden wordt.

Heterdaad

Soms is het moeilijk bedrijven op heterdaad te betrappen. Bos noemt het voorbeeld van een schildersbedrijf uit Amsterdam dat bij een tweede controle nog steeds oude voorraden in een bestelbusje had staan. Bos: “Maar als je zelf niet kunt constateren dat de verf is gebruikt, dan is er te weinig basis voor het aanspannen van een kort geding.”

Bos denkt dat de uitgebreide publiciteit over de giftige binnenverf een corrigerende uitwerking heeft op het gedrag van de meeste schilders en schildersbedrijven.

Reageer op dit artikel