nieuws

Boskalis nog altijd te klein voor de wereld

bouwbreed Premium

papendrecht – In zijn nieuwjaarstoespraak voor het personeel zei Boskalis-topman Van Gelder het al: Boskalis is nog steeds te klein. Een opmerkelijke uitspraak, omdat de baggeraar met een marktaandeel van 20 procent de grootste ter wereld is.

De baggermarkt is booming business. Zeehavens, luchthavens in of aan zee, landaanwinning en rivieren bevaarbaar maken, het zijn werken die momenteel over de hele wereld verspreid gevraagd worden.

Het leidde bij Van Gelder tot de ontboezeming dat binnen de internationale baggerwereld, waar Nederland en Belgie tot de wereldtop behoren, iedereen met iedereen aan het praten is.

Het bedrijf heeft zich de laatste jaren al versterkt met behulp van kleine acquisities. Niettemin acht hij Boskalis nog steeds aan de onderkant van de gewenste schaalgrootte.

Al eerder deed Boskalis een greep naar een grote acquisitie. In 1993 werd gepoogd om de baggerpoot van Ballast Nedam over te nemen. In die tijd was het bedrijf in handen van het Britse Aerospace. Die overname ketste af op cultuurverschillen binnen de bedrijven.

Nu doet Boskalis opnieuw een gooi naar een grote vis. De meeste interesse heeft het uiteraard in de baggerpoot HAM.

Dat de baggermarkt booming is, blijkt uit het feit dat Van Gelder de winstprognose voor 1999 al twee keer naar boven heeft bijgesteld. De laatste keer heeft hij de winstgroei geraamd op meer dan 20 procent bij een omzet van zo’n 1,8 miljard gulden.

Die bijstelling is door beleggers goed gewaardeerd. De beurswaarde van Boskalis is gestegen naar bijna 1,4 miljard gulden.

Reageer op dit artikel