nieuws

Boorspecialist richt miljardenschade aan

bouwbreed Premium

De Duitse justitie onderzoekt bij de groep Flowtex uit Ettlingen fraude waarvan de schade mogelijk oploopt tot bijna drie miljard gulden. De directeuren Schmider en Kleiser van het Zuid-Duitse familiebedrijf zijn in hechtenis genomen onder de verdenking van bedrog en belastingontduiking.

Flowtex is een specialist in boorsystemen voor de aanleg van pijpen en leidingen waarbij graafwerk achterwege kan blijven. De onderneming heeft op de werkwijze patent. Tot de groep behoren veertig firma’s die vorig jaar met zo’n vierduizend medewerkers een omzet realiseerden van anderhalf miljard gulden. Kern van het netwerk is FlowTex Technologie met een omzet van bijna zevenhonderd miljoen gulden.

Slachtoffer

Justitie vermoedt dat Flowtex uitblinkt in het kopen en verhuren van machines die in het geheel niet bestaan. Slachtoffer zijn waarschijnlijk vooral leasemaatschappijen die op geen enkel onderpand kunnen terugvallen. De directieleden van Flowtex waren opgevallen door hun uitbundige levensstijl, talrijke luxueuze woningen in plaatsen die anderen slechts kennen als vakantiebestemming en het veelvuldig gebruik van privé-jets en helikopters.

Het Duitse weekblad Focus zegt over een document te beschikken waarin Justitie in Mannheim Zwitserse collega’s waarschuwt voor schades ter hoogte van minimaal 1,9 miljard gulden. Op grond van het hoge aantal schijnrekeningen schatten experts de schade op 2,8 miljard gulden.

De leiding van de in staat van faillissement verkerende groep Flowtex is in handen gelegd van advocaat Eberhard Braun. Gezocht wordt naar mogelijkheden het bedrijf geheel of in delen voort te zetten.

Reageer op dit artikel