nieuws

Bezwaarmakers bedankt!

bouwbreed Premium

Na een bouwstop van veertien maanden mag de woningstichting Talma op het voormalige bioscoopterrein in in Hoogezand-Sappemeer van de bestuursrechter alsnog verder met de nieuwbouw van een winkel- en appartementencomplex. Hoewel directeur B.R. Munneke van Talma blij is dat de bouw eindelijk kan worden hervat, plaatste hij een buitengewoon opmerkelijke advertentie in de lokale uitgave De Regiokrant.

“Bedankt bezwaarmakers! Wat fijn te weten dat we in een rechtstaat wonen. Het recht moet z’n loop hebben, nietwaar?”, zo luiden de deels ludiek en deels cynisch bedoelde openingszinnen van de advertentie van Munneke. De directeur van Talma verklaart desgevraagd niet bang te zijn voor een slecht verliezer te worden uitgemaakt. “Ik bén in deze kwestie een slecht verliezer, want ik vind het ronduit belachelijk dat op grond van enkele tamelijk onbenullige bezwaren zo’n bouwproces veertien maanden vertraging kan oplopen. Iedereen feliciteert mij sinds het opheffen van de bouwstop, terwijl er alleen maar verliezers zijn.”

Suf

Volgens Munneke weegt de aard van de bezwaren helemaal niet op tegen de noodzaak van het winkel/appartementencomplex en de nadelige gevolgen van de vertraging. “Op dat complex zitten honderd mensen al geruime tijd met smart te wachten. Die bellen ons suf, want ze willen weten waar ze aan toe zijn. En dan heb ik nog niet eens over de te verwachten hogere offerte van de aannemer en de huurderving.”

De bestuursrechter stelde de inmiddels opgeheven bouwstop eind 1998 in op grond van bezwaren tegen te weinig parkeerplaatsen voor het winkelend publiek. Munneke: “Begrijp me goed: parkeerplaatsen die in het kader van de allang in gang gezette vernieuwing in het stadscentrum al op een andere locatie stonden ingepland. Dat vind ik vierkante-millimeter-gezeur.”

Munneke zou er een groot voorstander van zijn dat de bestuursrechter gewoon akkoord gaat met dergelijke bouwvergunningen en een boetebeding voor de projectontwikkelaar instelt, wanneer de parkeerplaatsen niet of te laat blijken te zijn gerealiseerd. “Begrijp me goed: ik ben een groot voorstander van democratische regels. Ik heb alleen het gevoel dat de rechterlijke macht zich te gemakkelijk laat leiden door enkelingen die vanaf de allereerste dag hebben gezworen je in alles tegen te werken. Voor mijn gevoel schiet dat helemaal door. Dat heb ik met mijn advertentie willen duidelijk maken. Ik zie het als een eenmalige actie.”

Reageer op dit artikel