nieuws

Bankroet maakt bouwdrama compleet

bouwbreed Premium

Dema Bouw BV in het Limburgse Margraten, van aannemer J.H. Leunissen, is failliet. Dit betekent een forse tegenslag voor zes kopers van een appartement in Landgraaf. Al meer dan een jaar zijn ze met de aannemer in de slag over het afbouwen van hun woningen. “En nu is de vogel helemaal gevlogen”, verzucht Alex Burghard, één van de gedupeerden.

Het is goed mis voor Burghard en zijn vijf buren. Vorige week is het bankroet van J.H. Leunissen Bouwservice BV, opererend onder de naam Dema Bouw, officieel uitgesproken. De door de aannemer aangevraagde surséance van betaling heeft nog geen week geduurd. “Dat heeft ook alleen maar zin als er zicht is op enige liquiditeitsverbeteringen. En daar was bij Dema Bouw totaal geen sprake van”, vertelt curator mr. P.M. Scholtes. “De schulden aan alleen al de Belastingdienst en Bedrijfsvereniging, die altijd buiten de surséance van betaling worden gehouden, lopen eerder in de tonnen dan tienduizenden guldens.” Zoals Cobouw september vorig jaar al berichtte, werd de koop van een appartement aan de Nieuwenhagerheidestraat in Landgraaf voor de aspirant-bewoners een ware nachtmerrie.

Verantwoordelijk

Het drama in vogelvlucht: Eind ’97 worden de woningen voor 175.000 gulden vrij op naam gekocht van Vijgen Projectontwikkeling BV in Heerlen. Kort voor de ondertekening van de koop/aannemingsovereenkomst verkocht Vijgen het project in z’n totaliteit aan Dema Bouw BV. De ontwikkelaar is dan dus niet langer verantwoordelijk voor de realisering van het appartementencomplex. De kopers zien daarin, zeker na de uitleg van ontwikkelaar Vijgen, die zegt vaker zo te werken, geen kwaad en plaatsen hun handtekening. De bouw verloopt bijzonder moeizaam. De werkzaamheden aan de Landgraafse Nieuwenhagerheidestraat liggen regelmatig stil. De kopers stoppen dan ook hun betalingen, waarop Dema Bouw besluit helemaal niets meer te doen. Wanneer Burghard naar deze krant stapt hadden de woningen al een jaar klaar moeten zijn. Beloftes van zowel aannemer Leunissen als ook zijn advocaat mr. P.M.J. Graus van het gelijknamige advocatenkantoor uit Heerlen worden ook dan nog niet nagekomen. Burghard: “In november wordt ons voorgehouden dat de huizen op 21 januari worden opgeleverd. Eind december hebben we 24.000 gulden aan de advocaat van Leunissen overgemaakt. Voor kozijnen. Begin januari zijn deze door de leverancier weer opgehaald.” Nog twintigduizend gulden hebben de kopers in depot zitten. Maar Burghard betwijfelt of dit voldoende is om de huizen af te bouwen. “We moeten op zoek naar een andere aannemer. Maar er moet nog veel gebeuren. Er is nog geen sanitair, het hang- en sluitwerk en ook de ramen ontbreken nog.” Contact met Leunissen is er niet meer geweest. Op het bedrijfsterrein Aan de Fremme in Margraten staat het pand van Dema Bouw er verlaten bij.

Gesloten deur

Ook bij zoon Marco Leunissen in Schin op Geul, op papier de eigenaar van Dema Bouw, staan we voor een gesloten deur. Het huis is nieuw opgetrokken maar zichtbaar nog niet af. Volgens de buurvrouw is Marco “naar zijn werk” hoewel ze wel heeft gehoord van het “trieste faillissement”. Vader en zoon lijken dus van de aardbodem verdwenen. Op telefoontjes en kattebelletjes wordt niet gereageerd. Volgens de curator hebben de kopers van Dema Bouw BV niets meer te verwachten. “Mijn onderzoek is nog niet af maar ik kan nu al zeggen dat er niet genoeg geld is om de huizen af te bouwen.” Mr. Graus weigert ieder commentaar. Ook op de vraag wat er met de betalingen van kopers aan hem is gebeurd, wenst hij niet te reageren.

“Ik werk niet aan uw publicatie mee.”

Reageer op dit artikel