nieuws

Baas boven baas

bouwbreed

UTRECHT – Een imposante mobiele kraan tilde deze week in de Utrechtse binnenstad deel voor deel een nog grotere soortgenoot naar de binnenplaats van Theater De Kikker aan de Ganzenmarkt.

Onder het toeziend oog van tientallen nieuwsgierige toeschouwers werd de 45 meter lange giek, een anderhalve meter dikke betonklomp van zeven bij zeven meter, op zijn plaats gehesen.

De bouwkraan is met haar 38,5 meter 12 meter hoger dan de collega die aan de overkant van de gracht bezig is met de uitbreiding van het stadhuis. Het baas boven baas is nodig om aanvaringen tussen de gieken van de kranen in de elkaar overlappende draaicirkels te voorkomen.

Aanvoer

De bouwkraan in de tuin van Theater De Kikker gaat zorgen voor de aanvoer van bouwmaterialen vanaf de smalle straat voor het theater naar het achterste gedeelte van het langgerekte (10 bij 70 meter) complex. Zo wordt de komende maanden een omvangrijke staalconstructie in het pand aangebracht, ter ondersteuning van, onder andere, de 35 centimeter dikke, zware betonvloer van de grote theater- annex concertzaal op de tweede verdieping van de achterbouw. Om geluidsoverlast te voorkomen is de zaal uitgevoerd als een vrijhangende ‘binnendoos’ in een goed geisoleerde ‘buitendoos’. Om de constructie te dragen is in de afgelopen maanden van binnenuit een volledig nieuwe fundering aangebracht rustend op 70 trillingsvrij geboorde betonpalen.

Het ontwerp van het Amsterdamse architectenbureau Studio di archittettura voorziet verder in een kleinere zaal, een aantal audiovisuele ruimten en een foyer. De vertrouwde gele voorgevel van het theater wordt, zij het in aangepaste vorm, gehandhaafd.

Eind oktober moet het project, uitgevoerd door het Utrechtse aannemersbedrijf Van Zoelen, klaar zijn.

Een gigantische hijskraan is opgebouwd op de binnenplaats van Theater De Kikker aan de Ganzenmarkt in Utrecht. De gigant zorgt voor aanvoer van materialen vanaf de smalle straat tegenover het stadhuis.

Foto: Wim Hendriks

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels