nieuws

Apparaten mijn stuk: arbeiders op straat

bouwbreed

De directie van het Surinaamse mijnbouwbedrijf Grassalco heeft de arbeiders meegedeeld dat zij per 1 maart zonder werk zitten. De onderneming kan enkele duizenden dollars die nodig zijn voor de reparatie van een crusher en een boormachine niet opbrengen, waardoor het werk stil is komen te liggen.

De vakbond accepteert het ontslag van de werknemers niet en heeft aangekondigd juridische stappen tegen de staat te nemen. Volgens vakbondsleider Marius Roosburg is er geen enkele reden om het bedrijf te sluiten, omdat men beschikt over grote concessiegebieden die rendabel kunnen worden geëxploiteerd. Ook zou Grassalco forse winst hebben gemaakt met de levering van steenslag aan Ballast Nedam, dat van de Surinaamse overheid de opdracht heeft gekregen voor de bouw van twee bruggen. “Er is sprake van een ongecontroleerde situatie omdat de directie totaal geen overzicht geeft van de opbrengsten”, zo zei hij tegenover het lokale dagblad De West. De directie daarentegen stelt dat er geen winst meer wordt gemaakt doordat de productie- en transportkosten enorm hoog zouden zijn.

Ontwikkelingsproject

Overigens stelt het bedrijf in een brief aan de arbeiders dat zij hun werkzaamheden kunnen hervatten zodra de productie op gang komt. Maar Roosburg heeft daarin weinig vertrouwen en eist dat het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen ingrijpt.

Grassalco opereert in het westen van Suriname, waar de Nederlandse staat eind jaren zeventig een grootschalig ontwikkelingsproject financierde. Voor ruim tweehonderd miljoen gulden werd een spoorlijn aangelegd en het dorp Apoera uitgebreid, in de verwachting dat vooral de bauxietwinning dit deel van het land zou laten uitgroeien tot het tweede economisch centrum. Maar doordat wereldwijd de aluminiummarkt in elkaar stortte, bleven de mijnbouwbedrijven weg. De spoorlijn werd nog korte tijd door Grassalco gebruikt maar loopt inmiddels al bijna twintig jaar doelloos door de jungle.

Reageer op dit artikel