nieuws

Amerikaanse aannemers boos op voorzitter parlement

bouwbreed

NEW YORK – De Amerikaanse aannemersassociatie ABC (Associated Builders and Contractors) is boos op Dennis Hastert, de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. Die heeft een wet van de agenda gehaald die aannemers het recht geeft proceskosten terug te vorderen als zij zaken winnen over veiligheidsnormen of arbeidsvoorwaarden.

De ABC heeft jarenlang aangedrongen op zo’n wet, vooral in het belang van de kleinere bedrijven. De Republikeinen, die zwaar gesteund worden door de ABC, voelden daar wel voor, in tegenstelling tot de Democraten (die nauwelijks steun krijgen van de Associatie). Er zou afgelopen week over de wet gestemd worden, maar dat ging niet door.

Bij het tellen van de neuzen vooraf ontdekte Hastert namelijk dat sommige Republikeinen de wet in dit verkiezingsjaar ‘niet opportuun’ vinden. Zij zijn het eens met de Democraten dat de belastingbetaler de indruk kon krijgen dat het parlement aannemers in bescherming neemt die het niet te nauw nemen met de voorschriften. Hastert vreesde dat de wet het niet zou halen en haalde het voorstel van de agenda. De ABC is woedend. “Het is schandelijk dat de Republikeinen ons in de steek laten”, meent ABC-voorzitter Tom Musser.

Selectief

In een ongebruikelijk openhartige verklaring deelde het ‘politiek actiecomite’ van de ABC mee, dat de associatie voortaan ‘erg selectief zal zijn met financiele steun’. Die gaat alleen nog naar politici ‘die ons schouder aan schouder steunen’. De ABC vertegenwoordigt meer dan 22.000 bouwbedrijven en is een belangrijke lobbygroep in Amerika’s federale en regionale politiek.

Reageer op dit artikel