nieuws

Acties dreigen bij bouwers railinfra Bonden stellen werkgevers ultimatum

bouwbreed

woerden – De bouwers van railinfrastructuur kunnen deze week nog een ultimatum van de bonden op de mat verwachten. Op twee hoofdpunten is het cao-overleg door de werkgevers afgebroken. “We gaan nu acties voorbereiden”, zegt sectorbestuurder P. Bouwels van de Bouw- en Houtbond FNV.

“De werknemers in de branche hebben een groot wantrouwen jegens de werkgevers. Er is sprake van een ongelukkige situatie. Vooral de toepassing van de cao is een punt van zorg. Zo is het schuiven met diensten een doorn in het oog”, verklaart Bouwels. Volgens hem is dat een reden waarom de achterban hard wil knokken om zaken goed geregeld te krijgen in de cao.

Vorige week zijn de werkgevers uit het overleg gestapt nadat op twee hoofdpunten geen overeenstemming mogelijk bleek. Die twee punten gingen over verslechteringen voor de werknemers op het gebied van overwerk en de afschaffing van de automatische prijscompensatie.

Zo zou er moeten worden ingeleverd op de tijdcompensatie van nachtwerk. Structureel zou dat een halve dag verlof schelen. Ook de betaling van reisuren zou worden afgetopt.

Toeslagen

Een ander conflictpunt is de hoogte van de toeslagen in weekeinden en avonden. Zo zou het vrije weekeinde eindigen op zondag om 22.00 uur. Daarbij komt dan nog het in de ogen van werknemers te lage loonbod van 2 maal 3 procent. “Met de zeven betrokken bonden gaan we nu een ultimatum voorbereiden. Daarbij zullen we terug aan naar onze oorspronkelijke voorstellen. En ondertussen gaan we acties voorbereiden.” Dat kan volgens hem betekenen dat het treinverkeer gehinderd wordt. “Nu eens niet door conducteurs of machinisten, maar door spoorwegwerkers”, aldus Bouwels.

Reageer op dit artikel