nieuws

Aannemers blij met wijziging Tracéwet

bouwbreed Premium

De Verenigde Infrastructuur Aannemers Nederland (Vianed) zijn blij met de aanpassing van de Tracéwet. “Elke verkorting van de procedures voor aanleg van infrastructuur is ons welkom.

Daar hameren we al jaren op”, zegt woordvoerder Dragt in een reactie. Ondanks verzet van GroenLinks en de SP stemde de Tweede Kamer dinsdagavond in met het kabinetsplan de procedures voor aanleg van belangrijke wegen, spoorwegen en waterwegen te vereenvoudigen en te versnellen. De belangrijkste aanpassing is dat niet langer de medewerking nodig is van gemeenten en provincies voor de vaststelling van een tracé. GroenLinks en de SP uitten de vrees dat grote projecten als de Betuweroute en de HSL-Zuid in de nieuwe situatie gemakkelijker kunnen worden doorgedrukt. Minister Netelenbos bestreed dit. De inspraak- en beroepsprocedures veranderen volgens haar niet. Het is alleen niet meer mogelijk telkens dezelfde procedure te starten tegen een andere overheid. Met name de VVD is gelukkig met de aanpassing van de Tracéwet. Volgens Kamerlid Verbugt van deze partij komt een einde aan ‘stroperigheid’ van de procedures. Vianed deelt de mening van Verbugt. “Nederland loopt in Europa voorop als het gaat om de lengte van procedures. Alleen in Duitsland zijn ze ongeveer even lang.”

Reageer op dit artikel