nieuws

Aanleg nieuwe snelweg Bologna abrupt gestaakt

bouwbreed

bologna – “Niet weer een rampenzomer met veel doden in het verkeer.” Met die noodkreet reageerde het stadsbestuur van het Italiaanse Bologna op het stopzetten van de werkzaamheden aan de weg tussen Florence en Bologna.

Wethouder Pieri van verkeer in het district Emilia-Romagna is des duivels. Na 23 jaar voorbereiding en bodemonderzoek, totale kosten 250 miljoen gulden, kon het project van start gaan. De nieuwe snelweg tussen Florence en Bologna moet het internationale verkeer beter laten doorstromen, de vele ongelukken met vrachtwagens terugdringen en het dodental van duizenden per jaar inperken.

Grote misser

Nu de werkzaamheden eindelijk goed op gang zijn, heeft het administratief gerechtshof, de TAR in Bologna, een algehele stopzetting van het werk geeist. Aanklachten van milieugroeperingen en burgers die bezwaar maken tegen de grondonteigening vormen de reden.

In een geval zou sprake zijn van een grote misser: in plaats van de beloofde negentig meter afstand tot een woonhuis, blijkt er slechts twintig meter tussen pand en autotrace te liggen.

Veertig dagen

Nadat afgelopen zomer de bouwput bij Florence gesloten moest worden vanwege een gaslek in een tunnelbuis, ziet het er opnieuw somber uit voor het monsterproject.

Wethouder Pieri verzucht: “De huidige procedure gaat veertig dagen duren en dat betekent dat alweer een openbaar werk in Italie te laat gereedkomt. De weg is niet alleen belangrijk voor de verkeersstroom, maar heeft bovenal de functie om het midden en zuiden van ons land adequaat te verbinden met Noord-Europa.”

De bouwputten, waarin tot nu toe voor miljarden guldens is geinvesteerd, liggen er voorlopig verlaten bij.

Reageer op dit artikel