nieuws

Aanbod kantoorruimte groeit in hoog tempo

bouwbreed

den haag – Het einde van de huidige krapte op de kantorenmarkt is in zicht. Eind 1999 was het totale kantoorruimteaanbod 29 procent hoger dan een jaar ervoor. Voor het komende jaar verwachten de onderzoekers van Vastgoedmarkt nog eens een stijging met 30 procent.

De laatste keer dat het kantorenaanbod zo snel steeg in Nederland, staat dreigend in het rapport van Vastgoedmarkt, was in 1990. Toen steeg het aanbod met 25 procent. Achteraf bleek dat een voorbode van een fikse malaise op de kantorenmarkt.

Veel van de nieuwbouw van kantoren is al verhuurd. Leegstand zal naar alle verwachting niet ontstaan in de nieuwbouw maar in het bestaande kantorenarsenaal.

Vooral in Amsterdam is men bezig met een inhaalslag. Maar liefst 75 procent van de aangeboden kantoorruimte is nog in aanbouw. Bovendien wordt met name in Amsterdam ingespeeld op de krapte: daar worden relatief veel kantoren op voorraad (of op risico) ontwikkeld.

Op de duurste plekken in Amsterdam worden prijzen gevraagd die oplopen tot 675 gulden per vierkante meter, terwijl in de rest van Amsterdam en de Randstad de huurpijzen veelal varieren tussen de drie- en vierhonderd gulden.

Goedkoop

Uit een rapport van de Amerikaanse makelaar CB Richard Ellis blijkt overigens dat Amsterdam internationaal gezien nog relatief goedkoop is – de stad komt op de 39ste plaats op de wereldranglijst, waarop Tokyo de kroon spant met bijna 3500 gulden per vierkante meter.

Dat Amsterdam echter ook moet worden vergeleken op Randstad- en niet op alleen internationaal niveau mag blijken uit de keuze van Internetboekverkoper Amazon.com. Die koos onlangs niet voor een prestigieuze locatie op de Zuidas, maar in plaats daarvan voor een relatief goedkope plek in Den Haag.

Reageer op dit artikel