nieuws

‘Zwabberende’ brug over de Seine nu al gesloten

bouwbreed Premium

parijs – De Zilveren Haak, een prestigieuze Franse architectuurprijs, heeft de ‘Passerelle Solferino geen geluk gebracht. Amper drie weken na de ingebruikname van de 38ste brug in Parijs over de Seine is de verbinding tussen het Musee d’Orsay en de Tuilerieentuin van het Louvre al gesloten, omdat de brug ‘zwabbert’.

Bovendien zorgt het gebruikte hout voor tientallen glijpartijen en zou het bouwwerk onvoldoende toegankelijk zijn voor gehandicapten.

Op 15 december leek het allemaal nog zo mooi. De Franse minister Trautmann van cultuur knipte met een gul gebaar het ‘bleu-blanc-rouge’ lint door. Het bekroonde werk van architect Marc Mimram werd daarmee een cultureel verantwoord verbindingsstuk tussen de oude kunst in het Louvre, de beelden in de tuin, de moderne kunst van de Orangerie en de negentiende-eeuwse kunst van het Musee d’Orsay.

De fraaie wandelbrug zou, zo heette het, een nieuw succes worden in Parijs. Maar de Passerelle lijkt geboren onder slecht gesternte. Want al op de eerste dag ‘zwabberde’ de brug. ‘Dat is logisch, want het is een lichte wandelbrug. En er is geen enkel probleem met de stabiliteit,’ zegt Mimram, die betreurt dat zijn werk weken, misschien wel maanden gesloten blijft.

De architect meent dat hij _ of liever gezegd zijn brug _ het slachtoffer is van een politieke oorlog tussen de gemeente Parijs (conservatief) en het linkse ministerie van Cultuur. De veiligheidscommissie van Parijs vond dat het gebruikte tropische hout uit Brazilie voor glijpartijen zorgt. Dat is gevaarlijk, zo oordeelde Parijs, dat het beheer gaat voeren. Men vroeg om aanpassingen en wilde de openingsdatum uitstellen. Maar het ministerie zette door. De brug werd op 15 december geopend, zonder de burgemeester van Parijs.

Enkele dagen lang werd er gegleden en zwabberden de wandelaars van links naar rechts over de brug. Bovendien is er protest van een gehandicaptenorganisatie die de brug vast mooi vindt, maar ontoegankelijk acht voor iemand met een rolstoel. “Ik heb me precies aan de eisen gehouden”, lamenteert Mimram nu.

Reageer op dit artikel