nieuws

Vraag naar gww’ers daalt, maar markt blijft krap

bouwbreed Premium

harderwijk – De vraag naar personeel in de gww-sector neemt de komende vijf jaar enigszins af. Desondanks dreigen ernstige personeelstekorten. Vooral het aanbod van mts-gediplomeerden is ruimschoots onvoldoende. De gww-aannemers in het Oosten beginnen volgende week met een campagne om personeel te werven, maar het probleem doet zich in heel Nederland voor.

Het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt uit Maastricht maakte onlangs bekend dat de vraag naar personeel in de gww-sector de komende vijf jaar met ruim zes procent zal teruglopen. Dat wordt bevestigd door H. Offenberg, woordvoerster van het landelijk infra-opleidingsinstituut SBW uit Harderwijk.

Hierdoor zal de druk op de ketel echter nauwelijks verminderen, zegt Offenberg. “Door projecten die op stapel staan, zoals de Betuwelijn, en door onderhoud aan bestaande voorzieningen blijft de behoefte aan personeel groter dan het aanbod. Ook op de middellange en lange termijn verwacht ik dat gww-personeel nauwelijks is aan te slepen.”

H.T.J. Huitema, sectorhoofd Ruimtelijke Inrichting binnen de dienst Stedelijk Beheer van de Overijsselse gemeente Hengelo, zegt dat hij een half jaar heeft moeten adverteren om een hts’er te vinden. “Daarvoor had ik twee mts’ers nodig, en die waren ook al bijna niet te krijgen. Iedereen vist in dezelfde vijver. Als het al lukt iemand te vinden, dan zadel je een ander op met een nauwelijks vervulbare vacature. Voor de komende vijf jaar verwacht ik dat er vier a vijf banen vrijkomen die moeilijk op te vullen zijn. Daar komt nog bij dat het personeelsbestand begint te vergrijzen.”

Somber

G.J. Aalbersberg, hoofd van de Hoofdafdeling Infrastructuur van Rijkswaterstaat in Arnhem, is al net zo somber. “Ik heb vooral behoefte aan mts’ers. Maar die zijn bijna niet te vinden. Jonge mensen kiezen niet voor techniek. Niet alleen de overheid krijgt hierdoor problemen, maar met name ook het bedrijfsleven.”

Regionale Opleidings Centra (ROC’s) hebben grote moeite studenten te vinden, aldus de woordvoerster van infra-opleider SBW. “Zelf slagen wij er op dit moment nog wel in voldoende mensen aan te trekken, maar er zijn diverse andere opleidingen die er erg veel moeite mee hebben. Met onze landelijke Go Infra-campagne proberen we jongeren te interesseren voor een baan in de infrasector. Daarnaast ondersteunen we regionale initiatieven die zijn gericht op het aantrekken van personeel. Hoe meer actie, hoe liever het ons is.”

Actie

Een van die initiatieven is de ‘Ga voor GWW’-campagne, die volgende week in het oosten van het land begint. De actie is georganiseerd door het Nederlandse Vereniging van Wegenbouwers (NVWB-oost) in samenwerking met onder meer SBW, ROC’s, gemeenten en Rijkswaterstaat.

Reageer op dit artikel