nieuws

Verbouwing van vijf centimeter

bouwbreed

musselkanaal – Twintig badkamers in verzorgingshuis De Heggerank in Musselkanaal moeten vijf centimeter groter. De grootscheepse verbouwing is nodig om te voldoen aan de regels.

De plaatselijke aannemer Paas Benus gaat de komende weken aan de slag met de verbouwing. De nieuwe verpleeghuisnorm eist grotere maten, de bestaande badkamers schieten een halve decimeter tekort.

“Eigenlijk is het van de gekke”, vindt directeur R. van Ommen. “We stonden voor de keus: ontheffing vragen of verbouwen. Het eerste is een hele toer en kost zomaar een jaar en veel moeite, met het risico dat het verzoek niet wordt gehonoreerd. Het is jammer dat daar niet op een betrekkelijk soepele manier over te praten is, maar regels zijn regels.” De directie kwam al snel tot de conclusie dat verbouwen een snellere oplossing is dan het aangaan van de strijd.

De directeur kan wel enig begrip opbrengen voor rigide regeltjes, ook al had hij het geld voor de verbouwing veel liever anders besteed. “Het eind is zoek als iedereen naar eigen inzicht mag afwijken van de regels.”

Van Ommen is wel een beetje moedeloos geworden van alle gedoe rond bouwvergunningen en bestekken. Het heeft alsnog anderhalf jaar gekost om alle papieren rond te krijgen. “Het is een verbouwing van niks. Negentien tussenwandjes worden vijf centimeter opgeschoven.”

De kosten voor de aanpassing van twintig keer vijf centimeter zijn geraamd op een ton. Met het verplaatsen van wastafels en een paar andere kleine aanpassingen is nog eens een half miljoen gemoeid.

Reageer op dit artikel