nieuws

Uitzendbureau vist ook in vijver met leerlingen

bouwbreed

Uitzendbureaus die door Bouwradius erkend zijn als leerbedrijf voor de bouw kunnen een serieuze concurrent worden voor samenwerkingsverbanden. Ze zijn in staat jongeren weg te kopen en voor een relatief lage prijs aan te bieden bij aannemersbedrijven.

Dat zegt René Cossé, directeur van het Amsterdamse samenwerkingsverband SSP. Samenwerkingsverbanden, op initiatief van de bouw opgerichte leerbedrijven, hebben aankomende bouwvakkers in dienst. Die worden gedetacheerd bij aannemers die bij het leerbedrijf zijn aangesloten om in de praktijk te worden opgeleid. “Ik maak me er eerlijk gezegd niet zo druk over”, zegt Cossé. “Zolang de samenwerkingsverbanden kwaliteit leveren, hebben we niet zo veel te vrezen.”

Wegkopen

Hij wijst echter op het gevaar dat uitzendbureaus jongeren tegen een relatief hoog salaris wegkopen bij samenwerkingsverbanden of scholen en ze vervolgens tegen ‘dumpprijzen’ aanbieden aan aannemers. “Na verloop van tijd gaan de prijzen dan natuurlijk wel weer omhoog, maar de samenwerkingsverbanden zouden er zeker hinder van ondervinden.” Inmiddels is het uitzendbureau BouwFlex, een volle dochter van Randstad, door Bouwradius erkend als leerbedrijf. BouwFlex heeft vestigingen door heel Nederland. Het speelt in op de groeiende vraag naar bouwpersoneel. “We zijn een commercieel bedrijf”, verduidelijkt operationeel manager S. de Smeth. “Door als leerbedrijf op te treden, kunnen we onze klanten beter van dienst zijn.” Mr. A.J. Niekamp, ambtelijk secretaris van de Vereniging van Samenwerkingsverbanden Nederland (Vesan), maakt zich niet ongerust. Hij erkent dat uitzendbureaus als leerbedrijf een concurrent zijn, maar verwacht geen grote gevolgen. “Wij hebben onze eigen infrastructuur binnen Nederland. Dat loopt goed. Ik verwacht geen ernstige concurrentie. We gaan er natuurlijk wel van uit dat de als leerbedrijf erkende uitzendbureaus aan dezelfde eisen moeten voldoen als de samenwerkingsverbanden.” Met andere woorden: het uitzendpersoneel moet zich gedurende vier dagen in de week in de praktijk laten scholen tot bouwvakker. De vijfde dag moet theorieonderwijs worden gevolgd bij een Regionaal Opleidingscentrum (ROC). Wat BouwFlex betreft gaat het vooralsnog alleen om timmerlieden en metselaars. “Daar is de meeste vraag naar”, aldus De Smeth. “Als iemand zich laat inschrijven bij BouwFlex of bij Randstad, kijken we waar hij zin in heeft en wat hij kan. Zegt iemand wel in de bouw te willen werken, dan bieden wij de mogelijkheid. Als hij uiteindelijk toch niet geschikt blijkt, proberen we ander werk voor hem te vinden.” Het uitzendbureau heeft een aantal erkende leermeesters in dienst en is van plan er nog meer aan te trekken. “Daarnaast detacheren we personeel bij andere erkende leerbedrijven, waar ze onder leiding van een ervaren vakman de fijne kneepjes leren.” In de toekomst moet het ook mogelijk worden dat via BouwFlex erkende vakmensen worden uitgezonden naar aannemers die wel over leerlingen, maar niet over leermeesters beschikken.

Contract

Leerlingbouwvakkers krijgen bij het uitzendbureau een contract van twee jaar. In die tijd kunnen ze een erkend diploma behalen. De belangstelling is groot. Inmiddels heeft zich al een aantal kandidaten ingeschreven. De Smeth verwacht een dezer dagen het eerste arbeidscontract af te sluiten. S. de Smeth. “Door als leerbedrijf op te treden kunnen we onze klanten beter van dienst zijn.”

Zolang kwaliteit blijft, zit het wel goed voor samenwerkingsverband

Reageer op dit artikel